Megjelent a Földtani Közlöny 150/2 száma!

2020-07-15

Tisztelt Olvasóink!
A 150. évfolyam megjelenését ünneplő Földtani Közlöny idei első számával a 150 éves Földtani Intézetet köszöntötte. A következő három számban az elmúlt 150 esztendő geológiai kutatási eredményeinek áttekintésével szeretnénk egész szakmánkat köszönteni. A jubileumi szemlék megírására kiváló kollégák vállalkoztak, akik sajátos látószögből szemelgetnek szakterületük gazdag terméséből. A merítés óriási térben és időben is. A múltbeli kutatási eredmények óhatatlanul tartanak tükröt a jelennek és egyúttal segítenek a jövő kihivásait is felmérnünk.

A szemlék sorában elsőként megismerkedhetünk a dolomitképződés rejtélyeivel. A következő szemle a makroszkópos gerinctelen csoportok tanulmányozásával nyert ismereteket összegzi a paleozoikumtól a negyedidőszakig, szerzőinktől nem idegen módon anekdotákkal fűszerezve. Ezt a törmelékes kőzetek eredetének, diagenezisének és a kapcsolódió archeometria eredményeinek, majd pedig a tágabb térség ércföldtani kutatásai hullámvasútjának áttekintése követi. Végül a transzmissziós elektronmikroszkópia 50 évének személyesebb hangvételű visszatekintése zárja a sort.

A következő szemlék szerzői a nyári szünetben is szorgalmasan dolgoznak, hogy a meglepetés ősszel-télen se maradjon el. Kedves Olvasóink fogadják kíváncsian, mindenféle szakterületre nyitottan ezt a színes születésnapi gyűjteményt!

További megosztandó örömhírünk, hogy a korábbi évfolyamok tartalma immár 2006-ig elérhető, kereshető a Földtani Közlöny honlapján elérhető Archívumban. A retrospektív feltöltéssel pedig a lista folyamatosan bővül. Ugyancsak újdonság, hogy az Aktuális lapszám és az Archívum mellett elérhetőek a Megjelenés előtt álló közlemények is. Ezzel rendeződik azon közlésre elfogadott tanulmányok sorsa is, melyek az egymás követő tematikus kötetek miatt, vagy egyéb okból nem láthattak napvilágot.

Jó szerencsét!
Sztanó Orsolya főszerkesztő