VÁLLALKOZÓI ELKÉPZELÉSEK ÉS AKTIVITÁS A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM HALLGATÓI KÖRÉBEN – AZ ELMÚLT TÍZ ÉV VÁLTOZÁSAI

  • Szilveszter Farkas Budapesti Gazdasági Egyetem, Pénzügyi és Számviteli Kar
  • Andrea S. Gubik Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Kulcsszavak: vállalkozás, vállalkozásoktatás, vállalkozói attitűd, felsőoktatás

Absztrakt

A vállalkozások alapvető szerepet játszanak a gazdasági-társadalmi fejlődésben. Több kutatás igazolta, hogy a fiatalok, elsősorban az egyetemet, főiskolát végzettek vállalkozásainak növekedési üteme nagyobb, mint az idősebb korosztály által indított vállalkozásoké. A fiatalok cégalapításaik során inkább keresik az innovatív területeket, nagyobb hozzáadott értéket teremtenek. Az egyetemi hallgatók karrier elképzelései és vállalkozási aktivitása mindezek miatt fontos kutatási téma.

A Global University Entrepreneurial Spirit Students’ Survey (GUESSS) nemzetközi kutatási projekt 2003 óta foglalkozik ezekkel a területekkel. A kérdezésekre kétévente került sor, a legutóbbi 2018-ben történt, ekkor 54 országban 208.636 hallgató töltötte ki a kérdőívet, a magyar hallgatók 9.767 kitöltött kérdőívvel járultak hozzá a kérdezés sikeréhez. Magyarország 2006-ban kapcsolódott be a programba, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) 2008 óta vesz részt az adatfelvételekben.

A BGE a magyar egyetemek közül az elsők között ismerte fel a vállalkozások és így a vállalkozásoktatás jelentőségét. Számos olyan programot valósított meg az elmúlt években, amelyek a hallgatókat közvetve, vagy közvetlenül támogatják a vállalkozásokkal összefüggő tudás megszerzésében, a vállalkozói elképzelések kidolgozásában és megvalósításában (Team Academy, Collab – Üzleti terv egy hét alatt, StartLab).

A cikk a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatóinak vállalkozói hajlandóságában és vállalkozói aktivitásában az elmúlt 10 évben mutatkozó változásokat mutatja be, majd összefoglalja azokat a társadalmi-gazdasági változásokat és azokat az egyetemi kezdeményezéseket, amelyek az elemzett területekre hatást gyakorolnak. Az elemzéshez a GUESSS kutatás 5 adatbázisa (2008-2018 közötti adatfelvételek) adja az inputot.

Szerző életrajzok

Szilveszter Farkas, Budapesti Gazdasági Egyetem, Pénzügyi és Számviteli Kar

Tudományos főmunkatárs, Főiskolai tanár

Andrea S. Gubik, Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar

Egyetemi docens

Megjelent
2020-01-31
Hogyan kell idézni
FarkasS., & S. GubikA. (2020). VÁLLALKOZÓI ELKÉPZELÉSEK ÉS AKTIVITÁS A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM HALLGATÓI KÖRÉBEN – AZ ELMÚLT TÍZ ÉV VÁLTOZÁSAI. Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok - Gazdálkodás- és Szervezéstudományi folyóirat , (1), 28-44. https://doi.org/10.33565/MKSV.2020.01.03