Ásványtani mozaikok a Kárpát–Pannon régióból 5.

  • Norbert Zajzon Institute of Mineralogy and Geology, University of Miskolc
  • Sándor Szakáll Miskolci Egyetem
  • Béla Fehér Herman Ottó Múzeum
  • Ferenc Kristály Miskolci Egyetem
Kulcsszavak: bariofarmakosziderit, crandallit, drávit, ferrinátrit, foitit, goyazit, hinsdalit, humboldtin, kirgizisztánit, kröhnkit, magneziofoitit, svanbergit, turmalin, weddellit, woodhouseit

Absztrakt

Ötödik tanulmányunkban további mozaikszerű adatokkal dokumentáljuk a Kárpát–Pannon régió ásványvilágát. Az új adatokat országok és lelőhelyek szerint csoportosítottuk. Az egyes „mozaikdarabokban” az ásványok pontos leírására és – döntően XRPD, SEM-EDX és EMPA általi – meghatározására, illetve a paragenezis tömör bemutatására koncentráltunk. A tanulmányunkban szereplő ásványok olykor első említések az egész régióból vagy legalábbis az illető lelőhelyről.

Magyarországról a bicske-csordakúti széntelepből humboldtin és weddellit, a recski Lahóca ércesedéséből Sr-gazdag és más APS- (alumínium-foszfát-szulfát-) ásványok vizsgálati adatait közöljük.

Romániából a Hargita vulkáni vonulatából Mg-gazdag turmalinok kémiai adatait közöljük, míg a felsőbányai (Baia Sprie) ércesedésből kirgizisztánit jelenlétét dokumentáljuk.

Szlovákiából a farbištei (Pónik/Poniky) ércesedésből Na-tartamú szulfátok (kröhnkit, ferrinátrit, tamarugit), a rozsnyói (Rožňava) ércesedésből egy arzenát, a bariofarmakosziderit kimutatását ismertetjük.

Szerző életrajzok

Norbert Zajzon, Institute of Mineralogy and Geology, University of Miskolc

nzajzon@uni-miskolc.hu | https://orcid.org/0000-0003-4664-8091

Sándor Szakáll, Miskolci Egyetem

askszs@uni-miskolc.hu

Ferenc Kristály, Miskolci Egyetem

askkf@uni-miskolc.hu | https://orcid.org/0000-0002-0075-5994

Megjelent
2023-05-25
Rovat
Értekezés

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei