Cikkismertetés: Kevesebb élelmiszer fogyasztása javítja a tápanyagfelvételt?
Absztrakt
A tanulmány azt vizsgálta, hogy az élelmiszer-fogyasztás csökkentése javítja-e a tápanyagbevitel minőségét a felnőtt lakosság körében. A kutatás a UK Biobank több ezer résztvevőjének paneladatait elemezte, és megállapította, hogy az étkezések mennyiségi csökkentése önmagában nem jár feltétlenül jobb tápanyag-profillal. A csökkentett energia-bevitel gyakran együtt járt a fehérje-, rost- és mikrotápanyag-bevitel csökkenésével is. Az eredmények arra utalnak, hogy a táplálkozási minőség javításához nem elegendő a mennyiség korlátozása, hanem tudatos élelmiszer-választásra és kiegyensúlyozott étrendre van szükség.
Hivatkozások
Wilson, L. B., Pryce, R., Moore, E. C., Burke, L., & Breeze, P. (2023). Does cutting down on your food consumption lead to a net improvement in nutritional intake? A panel data approach using data from the UK Biobank. BMC Public Health, 23, 2274. https://doi.org/10.1186/s12889-023-17217-y










