Mi lesz veled drága Riska?

A nyers termelői tehéntej előállítás és a generációváltás helyzete Magyarországon és az Európai Unióban

Kulcsszavak: kistermelői tehéntej termelés, generációváltás, családi gazdaság

Absztrakt

A kistermelői tehéntejtermelés sokáig fontos szerepet játszott Magyarországon. Az ország vidéki területein alig volt olyan település, amely ne tudta volna ellátni magát friss tehéntejjel. A szarvasmarhatartás elsősorban a kettős hasznosítású magyartarka fajtára épült.

Az ország kedvező földrajzi helyzete lehetővé tette, hogy a családok megtermeljék az állatok ellátásához szükséges takarmányt, így biztosítva megélhetésüket. A gazdaságok élén generációk váltották egymást. A gazdálkodás nagyban hozzájárult a vidéki lakosság megélhetéséhez és a vidék népességmegtartó képességéhez.

Magyarországon az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltozott a helyzet. A kisüzemi tejtermelést felváltotta a nagyüzemi tejtermelés. Az ágazatban jelentős koncentráció ment végbe, és ez a folyamat várhatóan a jövőben is folytatódni fog

A kisgazdaságok a generációváltás folyamatában is nehézségekbe ütköztek: a fiatalabb generáció számára a gazdálkodás már nem annyira vonzó. A fiatalabb generáció már inkább kisebb erőfeszítést igénylő munkát szeretne kevesebb megkötéssel.

A tejcsarnokok is eltűntek, így szinte lehetetlenné vált az alapanyag eljuttatása a tejfeldolgozóhoz. A megmaradt kisgazdaságok elsősorban a helyi igények kielégítésére koncentrálnak.

A szekunder kutatásunk során a KSH, Eurostat, a NÉBIH és az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai alapján vizsgáljuk a témát, majd egy komplex kutatás részeredményeit mutatjuk be: 21 interjút készítettünk jelenleg is működő vagy a közelmúltban felszámolt tejtermelő gazdaságok vezetőivel. Őket a tejtermelés helyzetéről és a generációváltásról kérdeztük.

Tanulmányunkban a kistermelői tehéntejtermelés helyzetét és a tejtermelő gazdaságokban végbemenő generációváltás folyamatát vizsgáljuk.

Szerző életrajzok

Judit Bernadett Vágány, Budapesti Gazdasági Egyetem, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék

Főiskolai tanár

Szilvia Erdeiné Késmárki-Gally, Budapesti Metropolitan Egyetem

Főiskolai tanár

Hivatkozások

Agrárközgazdasági Intézet (2019). Agrárgazdasági statisztikai zsebkönyv, 2018 https://www.aki.gov.hu/termek/agrargazdasagi-statisztikai-zsebkonyv-2018/

Agrárközgazdasági Intézet (2020). Agrárgazdasági statisztikai zsebkönyv, 2019 https://www.aki.gov.hu/termek/agrargazdasagi-statisztikai-zsebkonyv-2019/

Agrárközgazdasági Intézet (2021). Agrárgazdasági statisztikai zsebkönyv, 2020 https://www.aki.gov.hu/termek/agrargazdasagi-statisztikai-zsebkonyv-2020/

Agrárközgazdasági Intézet (2022). Agrárgazdasági statisztikai zsebkönyv, 2021 https://www.aki.gov.hu/termek/agrargazdasagi-statisztikai-zsebkonyv-2021/

Agrárközgazdasági Intézet (2023). Agrárgazdasági statisztikai zsebkönyv, 2022 https://www.aki.gov.hu/termek/agrargazdasagi-statisztikai-zsebkonyv-2022/

Arends-Kuenning M., Kamei A., Garcias M., Romani G. E. & Shikida P. F. A. Gender, education, and farm succession in Western Parana´ State, Brazil. Land Use Policy, 107, 2021, 105453, https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2021.105453

Baranyai Zs., Végh, K., Belovecz, M., Széles, I. Területi különbségek az európai mezőgazdaságban. Kitekintés - Perspective: Revista De Stiinta Si Cultura. XIII. évfolyam. 14. szám. pp. 106-116 ISSN 1454-9921.

Bouamra-Mechemache, Z., Jongeneel, R., Réquillart, V. (2008). Impact of a gradual increase in milk quotas on the EU dairy sector, European Review of Agricultural Economics, Volume 35, Issue 4, December 2008, pp. 461-491, https://doi.org/10.1093/erae/jbn044

Buzás, Gy - Szabó, F. (2011). Economic evaluation of milk production of cattle breeds. Farming. Vol. 55, 2. 2011 http://www.gazdalkodas.hu/index.php?l=hu&p=cikk&cikk_id=848

Čechura, L, Žáková Kroupová, Z, Benešová, I. (2021). Productivity and Efficiency in European Milk Production: Can We Observe the Effects of Abolishing Milk Quotas? Agriculture. 2021; 11(9):835. https://doi.org/10.3390/agriculture11090835

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság: (2019) Assessing the impact of the CAP on generational change. Information Report. https://webapi2016.eesc.europa.eu/v1/documents/EESC-2019-02014-00- 01-RI-TRA-HU.docx/content

Európai Parlament (2018). The EU dairy sector. Briefing. https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2018/630345/EPRS_BRI(2018)630345_EN.pdf.

Eurostat (2022). Milk and milk product statistics. Available at: https://ec.europa.eu/eurostat/statisticsexplained/index.php?title=Milk_and_milk_product_statistics

Eurostat (2024). How much milk does the EU produce? https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/edn-20240531-1

Farrell, M., Murtagh, A., Weir, L., Conway, S. F., McDonagh, J., Mahon, M. (2022). Irish Organics, Innovation and Farm Collaboration: a Pathway to Farm Viability and Generational Renewal, Sustainability, 14, 2022, 93, https://doi.org/10.3390/su14010093

Fróna, D., Szenderák, J., Harangi-Rákos, M. (2021). Economic effects of climate change on global agricultural production Nature Conservation 44: 117-139. 2021. https://doi.org/10.3897/natureconservation.44.64296

Gál, T., Nagy, L., David, L., Vasa, L., Balogh, P. (2013). Technology planning system as a decision support tool for dairy farms in Hungary. Acta Polytechnica Hungarica 10: 8 pp231-244., 2013. https://doi.org/10.12700/APH.10.08.2013.8.15

Groeneveld, A., Peerlings, J., Bakker, M., Heijman, W. (2016). The effect of milk quota abolishment on farm intensity: shifts and stability. NJAS - Wageningen Journal of Life Sciences. Volume 77. 2016. pp 25-37. https://doi.org/10.1016/j.njas.2016.03.003.

Jongeneel, R., Gonzalez-Martinez, A. R. (2022). The role of market drivers in explaining the EU milk supply after the milk quota abolition. Economic Analysis and Policy 73. 2022 194-209. https://doi.org/10.1016/j.eap.2021.11.020

Kempen, M., Witzke, P., Domínguez, I. P., Jansson, T., Sckokai, P. (2011). Economic and environmental impacts of milk quota reform in Europe, Journal of Policy Modeling. Volume 33. Issue 1. 2011. pp 29-52. https://doi.org/10.1016/j.jpolmod.2010.10.007

Kolosi, T., Sági, M. "Rendszerváltás és társadalomszerkezet" in Társadalmi Report 1996, Rudolf Andorka, Tamás Kolosi, György Vukovich (szerk.) Budapest. pp. 149-197

Kőszegi I. (2014). Fiatal Gazdák Az Agrárszektorban (Egy Primer Kutatás Eredményeinek Ismertetése). Journal of Central European Green Innovation, 2 (4), 2014, pp. 53-72

Központi Statisztikai Hivatal (2024). Agrárium 2023 gazdaságszerkezeti összeírás. https://www.ksh.hu/s/kiadvanyok/agrarium-2023-vegleges-adatok/index.html

Központi Statisztikai Hivatal (2024). Tej-, tojás-, gyapjú-, toll- és méztermelés. https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0034.html

Mishra, A. K., El-Osta, H. S. Effect of agricultural policy on succession decisions of farm households, Review of Economics of the Household, 6 (3), 2008, pp. 285-307, https://doi.org/10.1007/s11150-008-9032-7

MVH (2011). 177/2011. (XII.19.) számú MVH Közlemény

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (2024). Engedélyezett tejtermelő gazdaságok, 2024. https://www.nebih.gov.hu/documents/10182/1075873486/Tejtermgazd__2024_09_03.pdf/68d629b5-0a54-c287-3171-1b95b7bd5baf?t=1725367092443

OTP Agrár (2021). Tejtermelés és tejipar – nem bizakodhatunk csak a támogatásban. https://www.otpagrar.hu/Velemeny/Reszletek?id=105296

OTP Agrár. (2019) Agrárium: Jöjjenek a fiatalok! https://www.otpagrar.hu/Hirek/Velemeny-20190723

Suess-Reyes, J., Fuetsch, E. (2016). The future of family farming: a literature review on innovative, sustainable and succession-oriented strategies, Journal of Rural Studies, 47, 2016, pp. 117-140, https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2016.07.008

Tomchuk, O., Lepetan, I., Zdyrko, N., Vasa, L. (2018). Environmental activities of agricultural enterprises: accounting and analytical support. Economic Annals-XXI, 169 (1-2), 2018, pp. 77-83 https://doi.org/10.21003/ea.V169-15

Vágány, J. (2008). A minőségi tehéntej előállításának gazdasági hatása és fejlesztési lehetőségei Magyarországon. PhD disszertáció. SZIE Gödöllő, 2008. https://archive2020.szie.hu/file/tti/archivum/vagany_j_dissz.pdf

Vágány, J. (2008). Economic impact and development potential of quality cow's milk production in Hungary. PhD thesis. SZIE Gödöllő, 2008. https://archive2020.szie.hu/file/tti/archivum/vagany_j_dissz.pdf

Vágány, J.- Dunay, A.- Székely, Cs. - Pető, I. (2003). Development and Introduction of HACCP System in Józsefmajor Experimental and Demonstration Farm, a Dairy Farm for Fresh Milk Production, IAMO Workshop, Halle, 28-29 November 2003 ISBN 3-9809270-0-8

Megjelent
2024-12-10
Hogyan kell idézni
VágányJ. B., & Erdeiné Késmárki-GallyS. (2024). Mi lesz veled drága Riska? : A nyers termelői tehéntej előállítás és a generációváltás helyzete Magyarországon és az Európai Unióban. Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok - Gazdálkodás- és Szervezéstudományi folyóirat , (2), 133-155. https://doi.org/10.33565/MKSV.2024.02.06
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmány