Cikkismertetés: A gyermek-közétkeztetés komplex képének vizsgálata
Absztrakt
A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Kérdések és lehetőségek” címet viselő kutatásunkból készült cikksorozatunk harmadik részében bemutatjuk, hogy az általunk vizsgált iskolákban hogyan viszonyulnak a közétkeztetéshez a tanulók, illetve a szülők. Vizsgálataink eredményei is alátámasztották, hogy bár a közétkeztetésben kínált ételek fajtája és íze kiemelten fontos szempont a tanulók számára, a nem megfelelő étkezési körülmények szintén hatással vannak étkezési hajlandóságukra. Zavaró számukra például, ha zsúfolt az étkező, ha nagy a hangzavar, ha rövid az étkezési idő, vagy ha a tálalószemélyzet és az étkeztetőpedagógusok hozzáállását nem érzik támogatónak. A szülők többségében egészségesnek és változatosnak ítélik meg a közétkeztetésben kínált ebédet, s a tanulók többsége is elégedett vele. A diákok jellemzően a tanáraiknak vagy a szüleiknek szólnak, ha problémájuk van a menzával. Nincs egy mindenki által ismert, bejáratott rendszer a közétkeztetéssel kapcsolatos panaszok kezelésére. Vizsgálatunk rávilágított arra, hogy a közétkeztetés elfogadottságának növelése érdekében érdemes lehet figyelembe venni a gyermekek által megfogalmazott, az étkezési körülményekre vonatkozó problémákat is.
Hivatkozások
Báti, A. (szerk.). (2023). Menzadimenziók: A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. BTK Néprajztudományi Intézet. doi: 10.61380/978-963-567-072-7
Patricia, E. J., & Victoria, R. C. (2023). A qualitative process evaluation of universal free school meal provision in two London secondary schools. BMC Public Health, 23(1), 300. doi: 10.1186/s12889-023-15082-3
Varga-Nagy, V. Bakacs M., Báti A., Greiner E., Illés É., Miháldy K. L., Nickel V. R., Varga A., & Zentai A. (2024). A gyermek-közétkeztetés komplex képének vizsgálata néprajztudományi és táplálkozástudományi szemmel I. Új Diéta, 33(2), 17–22. https://ujdieta.hu/cikk/a-gyermek-kozetkeztetes-komplex-kepenek-vizsgalata-neprajztudomanyi-es-taplalkozastudomanyi-szemmel-i
Varga-Nagy, V. Bakacs M., Báti A., Greiner E., Illés É., Miháldy K. L., Nickel V. R., Varga A., & Zentai A. (2024). A gyermek-közétkeztetés komplex képének vizsgálata néprajztudományi és táplálkozástudományi szemmel II. Új Diéta, 33(4), 30–34. https://ujdieta.hu/cikk/a-gyermek-kozetkeztetes-komplex-kepenek-vizsgalata-neprajztudomanyi-es-taplalkozastudomanyi-szemmel-ii
Varga-Nagy, V. Bakacs M., Báti A., Greiner E., Illés É., Miháldy K. L., Nickel V. R., Varga A., & Zentai A. (2025). A gyermek-közétkeztetés komplex képének vizsgálata néprajztudományi és táplálkozástudományi szemmel II. Új Diéta, 34(2), 22–26. https://ujdieta.hu/cikk/a-gyermekkozetkeztetes-komplex-kepenek-vizsgalata-neprajztudomanyi-es-taplalkozastudomanyi-szemmel-iii
