Az elektronikus jegyértékesítés regionális kihívásai a Magyar Vasútnál

  • Attila ERDEI Szent István Egyetem, Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
Kulcsszavak: vasút, elektronikus kereskedelem, hatékonyság

Absztrakt

Az internet elterjedésével, a kibertér tágulásával egyre fontosabb szerepet kap a javak és szolgáltatások elektronikus kereskedelme. Ebből a folyamatból a közösségi közlekedés sem maradhatott ki, mivel a szolgáltatók, akik időben ismerték fel a rendszer előnyeit, illetve megfelelő időben és módon alkalmazták azt, hatalmas előnyhöz juthattak versenytársaikkal szemben. Az Amerikai Egyesült Államokban az 1980-as évek elejétől vezették be először a légitársaságok az elektronikus kereskedelmi megoldásokat, mivel a verseny olyan erős volt, hogy a piaci szereplőknek minden eszközt meg kellett ragadniuk, hogy előnyhöz jussanak. Napjainkra a légitársaságok jegyeladásainak döntő többsége elektronikus úton történik. A vasúti közlekedésben is megjelentek az e-jegyek, amelyek európai elterjedésének kezdete a 2000-es évek elejére tehető. A vasút esetében új módszereket kellett kidolgozni, elsősorban az eltérő utazási szokások, a nyitott elérés stb. miatt. Természetesen ebben az esetben is legelőször a tőkeerős és nagy utasforgalmat lebonyolító vasúttársaságoknál, mint például a Deutsche Bahn-nál (DB), a Schweizerische Bundesbahnen-nál (SBB), illetve a Société Nationale des Chemins de Fer Français-nál (SNCF) vezették be. A magyar vasúti közlekedésben pár éves késéssel kezdték el alkalmazni az elektronikus kereskedelmi lehetőségeket. Ma már a jegyek és bérletek kevesebb, mint 60%-át értékesítik jegypénztárakban. 2018-as statisztikai adatok szerint egyre növekszik az alternatív (automata, internet, Vonatinfo) módon értékesített jegyek, bérletek száma. Tanulmányomban célom vizsgálni az elektronikus jegyértékesítő rendszer bevezetésének kihívásait és alkalmazásának tapasztalatait a MÁV-START Zrt-nél. Vizsgálatom során jellemzően szekunder adatokat, külföldi tudományos eredményeket, valamint a vállalat belső adatait használom fel.

Információk a szerzőről

Attila ERDEI, Szent István Egyetem, Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

PhD hallgató

Hivatkozások

BISIGNANI, G. – PETERS, J. (2005): Change is in the air. Economists, pp. 19-21.

MÁV-START Zrt. belső anyagai (2019)

Hovamegyavonat (2013): A belföldi vasúti felárak legújabbkori története, 1. rész. https://hovamegyavonat.blog.hu/2013/03/12/a_belfoldi_vasuti_felarak_legujabbkori_tortenete_1_resz (2019. 07. 03.)

NG-KRUELLE, G. – SWATMAN, P.A. – KRUELLE, O. (2006): e-Ticketing Strategy and Implementation in an Open Access System: The case of Deutsche Bahn. https://www.researchgate.net/publication/228883725 (2019. 07. 03.)

VKI (2005): A különböző vasúti hálózatok vonali és hálózati hatékonysága, illetve a versenyképesség értelmezése a vasútnál hazai tapasztalatok és nemzetközi példák alapján. p. 66. http://www.vki.hu/~tfleisch/~haver/szakirodalom/haver-KOLLER-vasut.pdf (2019. 07. 03.)

- 345/2012. (XII.6.) Kormány rendelet: egyes közlekedésfejlesztési projektekkel összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről

Megjelent
2020-05-15
Hogyan kell idézni
ERDEIA. (2020). Az elektronikus jegyértékesítés regionális kihívásai a Magyar Vasútnál. Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok - Gazdálkodás- és Szervezéstudományi folyóirat , (2), 23-42. https://doi.org/10.33565/MKSV.2020.02.02

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei