Takarmányok öngyulladási paramétereinek standardizált kísérleti meghatározása
Absztrakt
A kukorica alapú takarmányok tárolása során bizonyos esetekben hőfejlődési folyamatokat figyelhetünk meg. Ezen termikus folyamat leírásának módszerei különféle, az anyag kémiai összetételét, az átalakulások szinteréül szolgáló anygai halmazok fizikai megjelenési formáit tekintik kiinduló alapnak. Az vizsgálat tárgyát képező anyagokban lezajlódható öngyulladás összetett jelenségének tanulmányozását lehetővé tevő vizsgálati módszerek biztosítják a jelenség egészére kiható paraméterek, illetőleg azok viszonyrendszének meghatározását. A jelen írásában összegzett kutatás során a szerző közvetlenül kísérleti úton határozta meg a mintázott anyagok kritikus állapotához tartozó azon paramétereket, amelyek mellett az adott anyagi jellemzőkkel rendelkező hallmazokban az öngyulladási folymatok bekövetkezhetnek.
Hivatkozások
Nagy R.: A növényi anyagok öngyulladásának laboratóriumi vizsgálata, Szakdolgozat, 2015., Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Tűz- és Katasztrófavédelmi Intézet;
Beda L. ‒ Kerekes Zs.: Égés és oltáselmélet II., jegyzet, 2006, ISBN 978-963-9483-21-2;
Brian F. Gray: Spontaneous Combustion and Self-Heating, SFPE Handbook of Fire Protection Engineering, Greenbelt, MD, USA 2016., ISBN 978-1-4939-2565-0, pp. 604;
Химическая Энциклопедия, в пяти томах, Издательства «Большая Российская Энциклопедия» Москва, 1995, ISBN 5-85270-092-4 (т. 4) 289. o.;
INSTRUCTION MANUAL: Heraeus T5042E oven 1994, Gemini BV Laboratory.
ALMEMO® Universalmessgeräte ALMEMO 2690-8 Data Logger [2004] Operating Instructions, Ahlborn GmbH, ; www.ahlborn.com, (letöltve 2015. 05. 27.);
Nagy R.: Növényi anyagok öngyulladásának vizsgálata, Bánki Közlemények, Budapest, 2015., ISBN:978-615-5460-56-2, pp. 1-13.
Nordtest Method NT Fire 045: Solid Materials: Spontaneous Ignition Temperature By Continuous Heating, http://www.nordtest.info/images/documents/nt-ethods/fire/NT%
fire%20045_Solid%20materials_Spontaneous%20ignition%20temperature%20by%20
continuous%20heating_Nordtest%20Method.pdf, (letöltve: 2021. 04. 26.);
Országos Meteorológiai Szolgálat: Magyarország - hőmérsékleti szélsőértékei, https://www.met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/homersekleti_szelsoertekek/Magya
rorszag/index.php?ful=7#aktp, (letöltve 2021. 05. 28.);
Ю. Н. Шебеко - В. И. Горшков - И. А. Корольченко - А. С. Кухтин - В. Л. Крылов: Методика определения условий теплового самовозгорания веществ и материалов, мчс россии москва, 2004., https://meganorm.ru/Data2/1/4293819/4293819617.pdf, (letöltve 2021. 04. 26.);
Франк-Каменецкий Д. А.: Диффузия и теплопередача в химической кинетике, Академия Наук Союза ССР, Институт Химической Физики, Москва 1947. 253 o., http://books.e-heritage.ru/book/10080798, (letöltve 2021. 05. 21.);
Valérie Bontems et al: The INRAE-CIRAD-AFZ tables, https://www.feedtables.com/, (letöltve 2021. 05. 26.);
Xin Jiang: Properties of feed ingredients and extrudated products, Graduate Theses and Dissertation, Iowa State University, 2016., https://lib.dr.iastate.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=6734&context=etd, 52 o., (letöltve
04. 25.);
L. Di Gioia, B. Cuq, S. Guilbert: Thermal properties of corn gluten meal and its proteic components, International Journal of Biological Macromolecules, 1999., Vol. 24, ISSN: 0141-8130, Thermal properties of corn gluten meal and its proteic components - ScienceDirect, p. 341-350; (letöltve 2021. 04. 27.);
I. Danko: Удельная теплоемкость зерна (часть 2), Удельная теплоемкость зерна (часть 2) » Строительный онлайн-портал (visacon.ru), (letötve: 2021. 05. 26.);
В. И. Курдюмов, А.А. Павлушин, Г.В. Карпенко, С.А. Сутягин: Тепловая обработка зерна в установках контактного типа, Министерство Сельского Хозяйства Российской Федерации, Ульяновск, 2013; ISBN 978-5-905970-22-1, Тепловаяобработка-зерна-в-установках-контактного-типа_Монография-1.pdf (bjd-ugsha.ru),
o., (letöltve 2021. 06. 08.);
A Guide to Distiller’s Dried Grains with Solubles: U.S. Grain Concil, p. 14., 2012., 12USGC-027_Cover_1b.pdf (grains.org), (letöltve 2021. 06. 21.);
Сертификат Соответствия Продукция Зародыш кукурузный мокрого способа отделения, № 2116739, Система Сертификации Гост Р Федеральное Агентство По Техническому Регулированию и Метрологии, Воронеж г., 2016., http://www.sp-don.ru/produkciya/zarodysh-kukuruznyj/, (letöltve 2021. 06. 26.);