A szélsőséges időjárás következményei a tűzoltói munka során

Kulcsszavak: szélsőséges időjárás, tűzoltóság, katasztrófavédelem, fejlesztés

Absztrakt

Hazánk éghajlata fokozatosan változik a klímaváltozás következtében melynek negatív hatásait az év szinte minden évszakában tapasztalhatjuk. Felmérések, kutatások bizonyítják, hogy a szélsőséges időjárás okozta anyagi károk száma emelkedő tendenciát mutat, sokszor az emberi életet is veszélyeztetve. A növekvő károk felszámolásához szükséges, hogy a tűzoltóság a munkáját mindig a legprecízebben, leghatékonyabban, a szükséges megfelelő gépekkel, eszközökkel végezzék. Az urbanizációs és technológiai fejlődéssel, valamint a szélsőséges időjárások okozta károk növekedésével szükség van a műszaki mentések tematikájával, oktatásával, beavatkozások vizsgálatával fejlesztésével foglalkozni. Kiemelt célként kell tekinteni, hogy a lakosság a tűzoltóság részéről a leghamarabb kapja meg a segítséget úgy, hogy az szakmailag kifogástalan legyen, hiszen egy olyan szervezet vagyunk, amely még napjainkban is a legelismertebb szakmák közé tartozik. Fontosnak tartom, hogy a katasztrófavédelem a mai kor elvárásának a megváltozott körülményekhez igazodva megfelelően fejlessze technikai eszközeit, oktatási, tájékoztatási anyagait.

Hivatkozások

Magyarország alaptörvénye 53.cikk

Katasztrófavédelmi törvény

A 39/2011.(XI.15.) BM rendelet

A 6/2016 (VI.24.) BM OKF utasítás

KAP lezárt TMMJ adatlapok

Bérczi László. Az extrém körülmények közötti tűzoltói beavatkozások biztonságát növelő eszközrendszer fejlesztések az integrált katasztrófavédelem rendszerében https://www.uni-nke.hu/document/uni-nke-hu/berczi_laszlo.pdf Letöltés ideje: 2021.08.17.

https://jogaszvilag.hu/cegvilag/a-hidegben-vegzett-munka-veszelyei/ Letöltés ideje: 2021.07.17.8.

https://hu.wikipedia.org/wiki/E-learning Letöltés ideje: 2021.07.27.

https://www.katasztrofavedelem.hu/191/huszr Letöltés ideje: 2021.08.03.

Megjelent
2023-12-07
Hogyan kell idézni
ErdélyiP. G. (2023). A szélsőséges időjárás következményei a tűzoltói munka során. Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem Online Szakmai, tudományos folyóirata, 7(2), 1-25. Elérés forrás https://ojs.mtak.hu/index.php/vedelemtudomany/article/view/13600
Folyóirat szám
Rovat
Cikkek