Az anyagi minőség szerepe egyes állati takarmányok öngyulladási folyamataiban

Kulcsszavak: anyagi minőség, takarmány, termikus folyamat, öngyulladás, égés

Absztrakt

Az öngyulladások kérdéskörének áttekintését, még szakmai körökben is gyakorta elintézik azzal, hogy sablonosan átfutnak a gyakorlatban megmutatkozó jelenségek általánosan ismert megnyilvánulásain. Egyfelől ez könnyen érthető, hisz a sablonosan vett tűzkeletkezési folyamatok megszokott és könnyen azonosítható  mechanizmusától eltérően, egy jóval összetettebb és a természettudományos ismeretek még mélyebbre hatóbb feltárásával láthatunk csak bele ezen termikus folyamatok valódi mibenlétébe. Az azonban már egyértelműbb és még a laikusok széles körben is ismert összetevője ezen termikus változásoknak, hogy mindezen hőtermelő folyamatok következtében a kölcsönhatásban résztvevő komponensek minőségi átalakuláson mennek keresztül. Az öngyulladások során azonban ennek közönséges megnyilvánulási formái, úgy mint égésnyomok, intenzív füst- és hőfejlődés, stb. többnyire csak jóval a folyamat kezdetét követően mutatkoznak meg. Az azonban, hogy az öngyulladások mechanizmusban felfedezhető ezen eltérések miként és milyen jellegzetességektől kísérve manifesztálódnak elsődlegesen az anyagi minőség eltéréseiben rejlenek. Ennek egyes részleteit világítja meg a jelen cikk szerzője állati takarmányok öngyulladási jellemzőin keresztül.

Hivatkozások

Химическая Энциклопедия, в пяти томах, Издательства «Большая Российская Энциклопедия» Москва, 1995, ISBN 5-85270-092-4 (т. 4) 289. o.;

National Fire Protection Association (NFPA): Glossary of terms 2019 edition, glossary_of_terms_2019.ashx (nfpa.org), (letöltve: 2020. 12. 19.);

Fölkl R. et al.: Munkaegészségügyi és Munkavédelmi Enciklopédia, Budapest 1987., 1. kötet, ISBN 963-592-432-1, 1001. o.;

International Organization for Standardization: ISO 13943:2017(en): Fire safety – Vocabulary, ISO 13943:2017(en), Fire safety— Vocabulary, (letöltve: 2020. 12. 19.);

National Fire Protection Association (NFPA): Fires Caused by Spontaneous Combustion or Chemical Reaction Fact Sheet, Microsoft Word - FactsheetFirescausedbySpontaneousCombustionorChemicalReaction (nfpa.org), (letöltve: 2020. 12. 19.);

Brian F. Gray: Spontaneous Combustion and Self-Heating, SFPE Handbook of Fire Protection Engineering, Greenbelt, MD, USA 2016., ISBN 978-1-4939-2565-0, pp. 604;

Központi Statisztikai Hivatal: A fontosabb gabonafélék termesztése és felhasználása (2015–), STADAT – 4.1.15. A fontosabb gabonafélék termesztése és felhasználása (2015–) (ksh.hu), és Élő állatok és állati termékek termelése, felhasználása (2015–), STADAT – 4.1.24.

Élő állatok és állati termékek termelése, felhasználása (2015–) (ksh.hu), (letöltve: 2020. 12.19.);

Duynie Beuker Feed: Mi ez a termék? - Mi a DDGS?, https://www.duynie.hu/termekek/ddgs/1604, (letöltve: 2020. 12. 21.);

Nagy Rudolf: A növényi anyagok öngyulladásának laboratóriumi vizsgálata, Szakdolgozat, 2015., Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Tűz- és Katasztrófavédelmi Intézet;

Health and Safety Executive: The storage and handling of organic peroxides, ISBN 978 07176 2403 4, The storage and handling of organic peroxides (hse.gov.uk), (letöltve: 2020. 12.21.);

A.C. Hordijk and J.J. de Groot: Experimental data on the thermal kinetics of organic peroxides', in 'Thermochimica Acta, 101 (1986) 45-63 o.;

KOSEKI, Hirosi - TAMURA, Masamitsu: Association for the Study of Failure: Spontaneous ignition of organic peroxide under storage, http://www.shippai.org/fkd/en/cfen/CC1200014.html, (letöltve: 2021. 01. 14.);

Демидов П. Г., Шаидыба В. А., Щеглов П. П. Горение и свойства горючих веществ.-2-е изд., перераб. - Москва,: Химия, 1981., 53 o., 1981 П.Г. Демидов, В.А. Шандыба, П.П. Щеглов Горение.pdf (pozhproekt.ru) (letöltve: 2020. 12. 18.);

West Yorkshire Fire & Rescue Service: A second large scale fire in West Yorkshire dealt with by crews overnight, 2017. August 10., http://www.wyfs.co.uk/wpcontent/uploads/2018/06/2017-18-PMR-1806-FA.pdf, (letöltve: 2021. 01. 22.);

West Yorkshire Fire & Rescue Service: Performance Management and Activity Report 2017/18, 2018. June 6., http://www.wyfs.co.uk/wp-content/uploads/2018/06/2017-18-PMR-1806-FA.pdf, 13. p, (letöltve: 2021. 01. 22.);

Beda L. ‒ Kerekes Zs.: Égés és oltáselmélet II. Főiskolai jegyzet, 2006, ISBN 978-963-9483-21-2, 81. o.;

Nagy R.: Öngyulladás előadás, Óbudai Egyetem, Tűzvédelem I. kurzus;

Khaled Chetehouna at al: Pyrolysis gases released during the thermal degradation of insulation materials based on straw fibers, Journal of Thermal Analysis and Calorimetry (2015) ISSN 1588-2926, (letöltve: 2021. 01. 17.);

M. Gaytán-Martínez at al: Microstructure Of Starch Granule Related To Kernel Hardness In Corn, Revista Fitotecnia Mexicana Vol. 29 (Núm. Especial 2), 2006, https://www.revistafitotecniamexicana.org/documentos/29-2%20Espesial%202/23a.pdf, (letöltve: 2021. 01. 23.);

Kálmán Gergely: Új lehetőségek a kukorica termesztése és feldolgozása során keletkező melléktermékek hasznosítására, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, Doktori értekezés, 2008., http://www.omikk.bme.hu/collections/phd/Vegyeszmernoki_es_Biomernoki_Kar/2008/Kalman_Gergely/tezis_hun.pdf, (letöltve 2015. 05. 21.);

М. Ф. Сорокин Л. Г. Шодэ З. А. Кочнова: Химия и Технология Пленкообразующих Веществ, Москва, 1981, 380. o.;

Т.К. Акаева, С.Н. Петрова: Основы химии и технологии получения и переработки жиров, Ивановский государственный химико-технологический университет, Часть 1. Технология получения растительных масел, Учебное пособие, Иваново 2007, Основы_химии_и_технологии_получения_и_переработки_жиров._Ч.1._Технология_по лучения_растительных_масел.pdf, 32. o. (letöltve 2021. 03. 14.);

R. Lambourne and T. A. Strivens: Paint and Surface Coatings: Theory and Practice, Department of Physical Chemistry University of Bristol, 1987, 1SBN 5-7245-0446-,https://pdfs.semanticscholar.org/f51f/17946c21c795690907980aed9124e04737bc.pdf, 24. o.,

(letöltve 2021. 03. 14.);

Hite, P.J., Johnson, L.A., Corn: Chemistry and Technology, American Assoc. of Cereal Chemists, St. Paul, MN, USA, 2003;

Csóka M. – Amtmann M.: Illatos kémia Élvezeti cikkek aroma-összetételének vizsgálata, Magyar Kémikusok Lapja, ISSN 1588-1199, LXXIII. Évf. 2018. november, https://www.mkl.mke.org.hu/images/Dokumentumtar/2018/2018_11.pdf, 339-340 o., (letöltve 2021. 04. 01.);

Volatile basic compounds derived from roasted barley. Harding, R.; Wren, J.; Nursten, H. Journal of the Institute of Brewing 84 (1): 41-42 1978., ISSN:2050-0416,

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/j.2050-0416.1978.tb03836.x, (letöltve 2021. 04. 01.);

O. C. Parvulescu, T. Dobre, L. Ceatra, Gu. Iavorshi, R. Mirea: Characteristics of Corn Grains Pyrolysis in a Fixed Bed Reactor, Revista de Chimie, Vol. 62., 2011., Revista de Chimie, Volume: 62, Year: 2011, Issue: 1, 92. o. (letöltve: 2021. 03. 30.);

Megjelent
2023-12-13
Hogyan kell idézni
NagyR. (2023). Az anyagi minőség szerepe egyes állati takarmányok öngyulladási folyamataiban. Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem Online Szakmai, tudományos folyóirata, 6(4), 16-41. Elérés forrás https://ojs.mtak.hu/index.php/vedelemtudomany/article/view/13703
Folyóirat szám
Rovat
Cikkek