A tűzesetek során képződő füst veszélyei

Kulcsszavak: égés, tűz, füst, égéstermékek, tűzoltói beavatkozások

Absztrakt

A tűz elleni védekezés hatékonyságának növelése érdekében a tűzoltók számára is folyamatosan szükség van az égési folyamatok és a keletkezett tüzek tulajdonságainak tanulmányozására. Napjainkban a zárttéri tüzek sajátossága - többek között a jól szigetelő nyílászáróknak, használati és berendezési tárgyaink szintetikus alapanyagának köszönhetően - hogy a tűz során fellépő oxigénhiányos állapot intenzív füstképződést okoz. A tűzhelyszínen beavatkozók, vagy a bennrekedt személyek élettani funkcióira a tűz károsító tényezői közül a magas hőmérséklet és a keletkezett égéstermékek toxikussága jelenti a legnagyobb veszélyt. Az általunk választott téma különösen aktuális, ugyanis a fűtési időszakban szinte minden héten hallunk a híradásokból a különféle tűzesetek során keletkező füst emberi szervezetekre gyakorolt káros hatásairól. Az égés folyamatának mind tökéletesebb megismerése, a keletkező égéstermékek vizsgálata napjainkban is fontos kérdés, ezért írásunkban saját szempontrendszer szerint rendszerezve bemutatjuk a különféle anyagok égése során keletkező füstök jellemzőit, külön kitérve az egyes összetevők élettani hatásaira. Kutatásainkkal kívánjuk felhívni a figyelmet a beavatkozások veszélyeire és tapasztalatainkkal segítséget nyújtani a mentési feladatokat végrehajtó szakembereknek.

Hivatkozások

Zólyomi Géza: Mobil ventilátorok alkalmazási lehetőségei zárttéri tüzek oltási folyamatában, doktori PhD értekezés, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, 2010

Bellus László: A tűzjelzés fizikája I., Védelem, Katasztrófa-és Tűzvédelmi Szemle, ISSN 1218-2958, IX. évf. 4. sz., 2002, 25-27. p.

Heizler György: A tűzesetekből származó füst és hatása az emberekre, Védelem, Katasztrófa és Tűzvédelmi Szemle, ISSN: 1218-2958, XI. évfolyam 3. szám, 2004, 7-10. p.

Kuti Rajmund, Zólyomi Géza: Vegyes tüzelésű fűtőberendezések használatának kockázatai, VÉDELEM ONLINE: TŰZ- ÉS KATASZTRÓFAVÉDELMI SZAKKÖNYVTÁR, (2016) pp. 1-7. URL: http://www.vedelem.hu/letoltes/anyagok/741-vegyes-tuzelesu-futoberendezesek-hasznalatanak-kockazatai.pdf

Pál Károlyné: Műanyaghulladékok égetése, ISSN 0866-6091, Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár Budapest, 1998, 56. p.

Grósz Zoltán: Az ABV védelem alapjai, Tankönyv, Zrínyi Egyetemi Kiadó Budapest, 2003, 189. p.

Beda László - Bukovics István: A tűzben képződő füst veszélyességének jellemzése,Védelem, Katasztrófa-és Tűzvédelmi Szemle, ISSN: 1218-2958 XI. évfolyam 3. szám, 2004, 11-15. p.

И. М. Абдурагимов, А. С. Андросов, Л. К. Исаева, Е. В. Крылов: Процессы горения. ВИПШ МВД СССР, Москва, 1984 г.

П.Г.Демидов: Основы горения вешеств. Министерства Коммунального хозяйства РСФСР,Москва, 1983 г.

Megjelent
2023-11-23
Hogyan kell idézni
KutiR., & ZólyomiG. (2023). A tűzesetek során képződő füst veszélyei. Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem Online Szakmai, tudományos folyóirata, 3(2), 67-76. Elérés forrás https://ojs.mtak.hu/index.php/vedelemtudomany/article/view/13254
Folyóirat szám
Rovat
Cikkek