Kommunikációs lehetőségek az idősek tájékoztatásában

  • Balogh Eszter
Kulcsszavak: megelőzés, tájékoztatás, tűzesetek, halálesettel járó tűzesetek, kommunikáció, social média, platformok, lakosság, peremterületen élők

Absztrakt

Felgyorsult világunk egyik problémája, hogy az emberek egyre kevesebbet tudnak foglalkozni lakókörnyezetükkel, a rájuk leselkedő veszélyekkel. A katasztrófavédelem egyik kiemelt feladata, hogy a rendelkezésükre álló kommunikációs felületeken keresztül tájékoztassák a lakosságot az adott időszakra vonatkozó magatartási szabályokról, prevenciós üzeneteken keresztül. Ezek közül egész évben, de a téli időszakban kiemelt jelentőséggel bír a halálos és személyi sérüléssel járó tűzesetek megelőzése. Az üzenetek egyik problémája az - amellett, hogy nap, mint nap találkozhatunk ezekkel a különböző híradásokban, social média felületeken -, hogy még mindig van olyan közösség, amelyhez ezek ritkán vagy egyáltalán nem jutnak el.

Feladatom, hogy a leginkább veszélyeztetett idős, a megszokott kommunikációs csatornáktól elzárt rétegek körében felmérést végezzek annak érdekében, hogy megtudjam, hogy mik azok a felületek, amelyek a rendelkezésükre állnak, amelyeknek köszönhetően eljuttatható hozzájuk az életmentő információ. Ezen tudás birtokában célom, hogy az általuk meghatározott felületeket felhasználva a későbbiekben még hatékonyabbá tegyem a tájékoztatást.

Hivatkozások

P. Bajomi-Lázár, Média és társadalom, Budapest: PrintXBudavár Zrt. -Médiakutató Alapítvány, 2008, pp. 15-20.

Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. „BM OKF Hivatalos honlapja – Híreink - Félév alatt 4167 lakástűz, 49 halott és 298 sérült.” [Online]. Elérhetőség: www.okf.hu (2022.08.15)

Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. „KAP Online, katasztrófavédelmi adatszolgáltató program tűzeseti/műszaki mentési jelentés adatszolgáltató felület” [Online]. Elérhetőség: BM OKF Intranet (2022.08.15)

Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. „A hivatásos katasztrófavédelmi szervek kommunikációs tevékenységének rendjéről szóló 25/2020. számú Főigazgatói intézkedés” [Online]. Elérhetőség: BM OKF Intranet normatár (2022.08.15)

F. Fekete és I. Sándor, Kommunikációs lehetőségek válságos helyzetben, Budapest: BKE. Vezetőképző Intézet, 1995, pp. 41-46.

J.-P. Pauchard, A lakosság magatartása katasztrófahelyzetben, Budapest: Honvédelem, 1989/5, pp. 96-104.

Megjelent
2023-11-23
Hogyan kell idézni
BaloghE. (2023). Kommunikációs lehetőségek az idősek tájékoztatásában. Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem Online Szakmai, tudományos folyóirata, 8(3), 1-16. https://doi.org/10.61790/vt.2023.12940
Folyóirat szám
Rovat
Cikkek