A kétéltű légpárnás mentőszerek taktikai alkalmazása

Kulcsszavak: tűzoltóság, kutató-mentő műveletek, kétéltű, légpárnás, speciális mentés

Absztrakt

Az éghajlatváltozás következtében egyre szélsőségesebb időjárási anomáliák jelentkeznek. Szökőárak, aszályok, kései hóviharok. Hazánk vonatkozásában a tűzoltókat érintően a vegetációs tüzek mellet az ár és belvízi védekezés és a havazások jelenthetnek olyan kihívásokat, amelyek során sikerrel alkalmazhatnának légpárnás járműveket. Az tűzoltóságnak kötelessége, hogy az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények által előidézett extrém körülmények között is a fejlődéssel lépést tartva a lehető legnagyobb hatékonysággal tudják végrehajtani a mentési feladatokat. A légpárnás jármű nem egy nap mint nap alkalmazott szer lenne a parancsnokok kezében, hanem egy olyan eszköz ami jól kiegészíthetné a parancsnokságok technikai állományát és szükség esetén a legjobb megoldást jelentené mentések során, ami mind a mentendők túlélési esélyeit mind a mentést végző tűzoltók biztonságát növelné.

Hivatkozások

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság statisztikai adatbázisa; http://www.katasztrofavedelem.hu/ Letöltés: 2016.08.26.

Komjáthy László: Tiszai árvizek a szabályozás megkezdésétől napjainkig; http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:nNGfY_yh5dEJ:5mp.eu/fajlo

k2/karpatmedenceitisz/tiszai_arvizek_sopronbauj_www.5mp.eu_.doc+&cd=1&hl=hu

&ct=clnk&gl=hu; Letöltés: 2016.08.12.

Pántya Péter: A tűzoltói beavatkozás veszélyes üzem? Bolyai szemle, XXIII. évfolyam, 2014/3.

US National Park Service, Swift Water Rescue Manual First Edition, USA, 2012

Restás Á. Tűzoltók szemtől szemben az érintettekkel. Viselkedésformák tűz- és káreseteknél Bolyai szemle XXIII. évfolyam, 2014/3.

A 6/2016. (VI.24.) BM OKF utasítás a Tűzoltás-taktikai Szabályzat és a Műszaki Mentési Szabályzat kiadásáról

Restás Á. [2014] Tűzoltók szemtől szemben az érintettekkel. Viselkedésformák tűz- és

káreseteknél Bolyai szemle XXIII. évfolyam, 2014/3. szám 20:(3) pp. 5-10.

Megjelent
2023-11-08
Hogyan kell idézni
KósG. (2023). A kétéltű légpárnás mentőszerek taktikai alkalmazása. Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem Online Szakmai, tudományos folyóirata, 1(3), 57-67. Elérés forrás https://ojs.mtak.hu/index.php/vedelemtudomany/article/view/13019
Folyóirat szám
Rovat
Cikkek