Komplex beavatkozások kidolgozása és értékelése

  • Vitrai József Egészségfejlesztés, Budapest; MTA–SZTE Egészségfejlesztés Kutatócsoport, Szeged
Kulcsszavak: komplexitás, beavatkozás, ajánlás

Absztrakt

A beavatkozások olyan intézkedések, amelyeket a változás érdekében tesznek, például szívműtét, mozgásprogram vagy nyilvános dohányzási tilalom. A beavatkozásokat összetettnek vagy komplexnek nevezzük, ha több szakaszból vagy részből állnak, vagy ha a környezet, amelyben megvalósulnak, összetett.

A brit Orvosi Kutatási Tanács (Medical Research Council) legutóbb 2006-ban tett közzé egy keretrendszert az összetett beavatkozások kidolgozásának és értékelésének módjáról. A most megjelentetett dokumentum bemutatja, hogy miként frissítették a keretrendszert a kutatási módszerek és a különböző tudományok fejlődésének figyelembevételével, továbbá ismerteti azt.

A legfontosabb frissítések a következők:

  1. A komplex beavatkozás meghatározása megváltozott: a beavatkozás tartalmán túl magában foglalja azokat a körülményeket, a kontextust, amelyben azokat megvalósítják.
  2. A rendszertudomány módszereinek hozzáadása: olyan megközelítések, amelyek figyelembe veszik a beavatkozás tágabb rendszerét.
  3. Nagyobb hangsúlyt kapnak a nem kutatók által kidolgozott beavatkozások (pl. szakpolitikai változtatások és egészségügyi szolgáltatások nyújtása).
  4. A bizonyítékok hasznosságát, mint a komplex beavatkozás-kutatás fő célját azonosították.
  5. Hat olyan alapvető elem meghatározása, melyekkel a kutatás során foglalkozni kell: a kontextus; az elmélet finomítása és tesztelése; az érdekelt felek bevonása; a legfontosabb bizonytalanságok azonosítása; a beavatkozás finomítása; és a gazdasági megfontolások.

Az aktualizált keretrendszer célja, hogy segítse a kutatás finanszírozásában és tervezésében részt vevőket abban, hogy a megközelítések, kérdések és módszerek széles skáláját mérlegeljék, és a legmegfelelőbbet tudják kiválasztani. Célja továbbá, hogy segítse a kutatókat abban, hogy a kutatást a felhasználók számára a lehető leghasznosabb módon valósítsák meg és megfelelően dokumentálják.

Információk a szerzőről

Vitrai József, Egészségfejlesztés, Budapest; MTA–SZTE Egészségfejlesztés Kutatócsoport, Szeged

 

 

Hivatkozások

Craig, P., Dieppe, P., Macintyre, S., Michie, S., Nazareth, I., Petticrew, M., & Medical Research Council Guidance (2008). Developing and evaluating complex interventions: The new Medical Research Council guidance. BMJ (Clinical research ed.), 337, a1655. doi: 10.1136/bmj.a1655

Medical Research Council (Great Britain). (2000). Health Services and Public Health Research. A Framework for Development and Evaluation of RCTs for Complex Interventions to Improve Health.

O'Cathain, A., Croot, L., Duncan, E., Rousseau, N., Sworn, K., Turner, K. M., Yardley, L., & Hoddinott, P. (2019). Guidance on how to develop complex interventions to improve health and healthcare. BMJ Open, 9(8), e029954. doi: 10.1136/bmjopen-2019-029954

Megjelent
2022-03-01
Hogyan kell idézni
Vitrai, J. (2022). Komplex beavatkozások kidolgozása és értékelése. Egészségfejlesztés, 63(1), 57-63. https://doi.org/10.24365/ef.v63i1.7757
Folyóirat szám
Rovat
Szakdokumentum