Az antioxidánsok szerepe az egészségben, betegségekben és az élet meghosszabbításában
Absztrakt
A WHO felmérése szerint a föld népességének kétharmada – kb. 5 milliárd ember – elsődleges orvosságként még ma is gyógynövényeket használ. Őseink elsősorban táplálék fogyasztása során, véletlenül fedezték fel azoknak a növényeknek a kedvező gyógyhatását, amiket orvosságként is használni kezdtek. Az első, igazolt gyógynövénymaradványok Kr. e. 60 000-ből (hatvanezerből!) származnak. Kr. e. 1500 körül az egyiptomiak megalkották az Ebers-papíruszt, amely több, mint 700 képletet tartalmaz orvosi szövegekből. A kínaiak az i. e. 25. században ismerték a gyógynövényeket. Az indiai növénygyógyászat egyidős lehet a kínaival. Az Ebers-papírusz, ez a legrégibb orvosi szöveg 876 gyógykészítményt és több mint 500 gyógynövényt sorol fel, amelyek harmada ma is használatos. Az antoxidánsok felfedezése csaknem száz év óta kiemelkedő fontosságú a magyar és nemzetközi orvostudományban. Alapvetően két módon harcolnak az oxidációs folyamatokkal szemben: a sejtanyagcsere folytán keletkező szabadgyököket semlegesítik, illetve keletkezésüket csökkentik. A szabadgyökök nagy energiájú, instabil molekulák, amelyek képesek a sejtekhez kötődni, károsítani a sejtszerkezetet, az örökítő anyagokat, a fehérjéket és lipideket. Az antioxidánsoknak kulcsszerepük van a sejtek védelmében. Ezek olyan molekulák, amelyek képesek lassítani vagy megállítani más molekulák oxidációját a szervezetben, csökkentve ezzel az oxidatív stressz kialakulását. Mindez segít megelőzni vagy csökkenteni a sejt-, a szövet- és szervkárosodást.
Hivatkozások
Takaoka MJ: Resveratrol a new phenolic compound from Veratrum Glandiforum. J Chem Soc Jpn 1939; 60: 1090-1100. https://doi.org/10.1246/nikkashi1921.60.1090
Harman D: Free radical theory of aging: an update: increasing the functional life span. Ann N Y Acad Sci 2006; 1067: 10-21. https://doi.org/10.1196/annals.1354.003
Reynaud S, de Longeril M: Wine platelets and the "French paradox" for coronary heart desease. Lancet 1992; 339: 1523-1526. https://doi.org/10.1016/0140-6736(92)91277-F
Csaba Gy: Az emberi élettartam megnövelésének lehetőségei. Orv Hetil 2018. 159: 1655-1663. https://doi.org/10.1556/650.2018.31140
Scott Turner R: Biomarkers of Alzheimer's desease and mild cognitive impairment. Exp Neurol 2003; 183: 7-10. https://doi.org/10.1016/S0014-4886(03)00203-6
Agarwall S, Naderi S: Etiopathogenetic differences in coronary artery deseases. Angiology 2014; 65: 883-890. https://doi.org/10.1177/0003319713509303
Gál R, Halmosi R: Az oxidatív stressz szerepe a szívelégtelenségben. Orv Hetil 2015; 156: 1916-1920. https://doi.org/10.1556/650.2015.30301
WalleT: Bioavailability of resveratrol. Ann N Y Acad Sci 2011: 12015: 9-15. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2010.05842.x
Halmosi R: A poli(ADP-ribóz) polimeráz enzim gátlása és a természetes polifenolok hatása. MTA Doktori értekezés. POTE 2018. https://real-d.mtak.hu/1151/
Hagymás K, Egresi A, Lengyel G: Antioxidánsok: tények és kérdések, 2015. Orv Hetil 2015; 156: 1884-1887. https://doi.org/10.1556/650.2015.30302
Stark J: Oxidatív stressz és atherosclerosis. Orv Hetil 2015; 156: 1115-1119. https://doi.org/10.1556/650.2015.30201
Shaito A, Posadino AM, Younes N és mtsai: Potential adverse effects of resveratrol. Int J Mol Sci 2020; 21: 2084. https://doi.org/10.3390/ijms21062084
Pezzuto JM: Resveratrol: Twenty Years of Growth, Development and Controversy. Biomol Ther 2019; 27: 1-14. https://doi.org/10.4062/biomolther.2018.176
Witte AV, Kerti L, Margulies DS és mtsa: Effect of resveratrol on memory performance, hyppocampal functional connectivity and glucose metabolism in healthy older adults. J Neurosci 2014; 34: 7862-7870. https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.0385-14.2014
Ya-Ping Chang, Shuk-Man Ka, Wan-Han Hsu és mtsai: Resveratrol inhibits NLRT3 inflammosome activation by preserving mitochondrial integrity and augmentation. J Cell Phys 2015; 230: 1567-1579. https://doi.org/10.1002/jcp.24903
Copyright (c) 2025 Szerző

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


