https://ojs.mtak.hu/index.php/mba/issue/feedMagyar Belorvosi Archívum2024-05-14T13:45:46+00:00Dr. Szathmári Miklósszathmari.miklos@semmelweis.huOpen Journal Systems<p>A Magyar Belorvosi Archívumot a Magyar Belgyógyász Társaság folyóirata, amelyet 75 évvel ezelőtt alapítottak. Évente hat alkalommal jelenik meg. A közleményeket a szerkesztőség lektorálást követően jelenteti meg. A lapban a belgyógyászat egész területéről jelennek meg eredeti közlemények, összefoglaló cikkek, valamint esettanulmányok. A rendes számok mellett a Magyar Belgyógyász Társaság rendezvényeihez kapcsolódó szupplementumok is megjelennek. A nyomtatott kiadványon túl, a Belgyógyász Társaság tagjai interneten is olvashatják a lapot. A folyóirat a közlésekért nem kér "közlési díjat", Article Processing Charge-ot.</p>https://ojs.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15783Teljes szám2024-05-07T06:06:54+00:00Miklós Szathmáriszathmari.miklos@semmelweis.hu2024-05-07T06:06:53+00:00Copyright (c) 2024 Szerzőkhttps://ojs.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15768Bevezető2024-05-06T13:26:58+00:00Péter Sahinsahin.peter@semmelweis.huAndrea Molnármandrea@freemail.hu2024-05-06T08:23:56+00:00Copyright (c) 2024 Szerzőkhttps://ojs.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15770A Dysphagia a Gasztroenterológus szemszögéből2024-05-13T10:56:05+00:00András Rosztóczyrosztoczy.andras@med.u-szeged.hu<p>A nyelési zavar, azaz dysphagia az egyik legfontosabb tünet a gasztroenterológiában.<br>Emellett számos más diszciplína szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Jelen összefoglalóban a tünet gasztroenterológiai vonatkozásait tekinti át a szerző.</p>2024-05-06T00:00:00+00:00Copyright (c) 2024 Szerzőhttps://ojs.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15771A Dysphagia a Neurológus szemszögéből2024-05-13T10:56:05+00:00András Folyovichandras.folyovich@janoskorhaz.huPál Szabószathmari.miklos@semmelweis.huKatalin Béres-Molnárberes.molnar@gmail.comAndrea Molnármandrea@freemail.hu<p>A neurológiai betegségek gyakran járnak dysphagiával, amelynek korai felismerése és kezelése szükséges. Ellenkező esetben a nyelészavar rontja a prognózist, növeli a szövődmények esélyét, a kórházi tartózkodást és a (különösen az antibiotikumra vonatkozó) költségeket. Időbeli felismerésének kulcsa a dysphagia szűrése. Az ellátó team (benne neurológus, más szakorvos, logopédus, gyógytornász, dietetikus, ápoló személyzet) együttes munkájával viszont jelentős sikereket lehet elérni.</p>2024-05-06T08:48:51+00:00Copyright (c) 2024 Szerzőkhttps://ojs.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15772Dysphagia előfordulása és táplálásterápiája fej-nyak daganatos betegeknél2024-05-13T10:56:05+00:00Barbara Belákdr.belak.barbara@gmail.comBéla Mokánszkiszathmari.miklos@semmelweis.huFerenc Ácsszathmari.miklos@semmelweis.huZsolt Horváthszathmari.miklos@semmelweis.huErzsébet Pálfipalfie@se-etk.huAndrea Molnármandrea@freemail.hu<p>A fej-nyak területéről kiinduló daganatok a táplálkozást, ezzel együtt a testtömeg és a testösszetétel változását nagymértékben befolyásolják, kóros tápláltsági állapothoz vezetnek. A daganatos betegségek létrejöttében az egyéni biológiai tényezők, a környezet és az életmód játszanak fő szerepet. Kulcsfontosságú a fej-nyak területi daganatok minél korábbi felismerése, tekintettel a táplálkozást negatívan befolyásoló hatásukra is. A malnutríció, a tápanyagellátottság zavara a tervezett onkológiai kezelés hatékonyságát negatívan befolyásolja. Az oropharyngealis dysphagia gyakran együtt jár ezzel a daganattípussal, amely hozzájárul a testtömegvesztéshez, illetve a kóros testösszetétel és tápláltsági állapot kialakulásához. Az onkológiai kezelések következtében is kialakulhatnak rövid-, és hosszú távú, a táplálkozást negatívan befolyásoló hatások, amelyek kiegészítő táplálásterápia bevezetését teszik szükségessé. A betegség felfedezésekor felismert táplálkozási zavarok, köztük a dysphagia és az ennek következtében kialakult kóros testösszetétel és tápláltsági állapot felmérését követően elkezdett, majd az onkológiai kezelés alatt és a gondozás során is folytatott táplálásterápiának meghatározó szerepe van a túlélésben.</p>2024-05-06T09:12:00+00:00Copyright (c) 2024 Szerzőkhttps://ojs.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15773Enterális táplálás Dysphagia esetén2024-05-13T10:56:05+00:00Ádám Tarpayadamtarpay@gmail.comJózsef Löveylovey@oncol.hu<p>A nyelési nehezítettség legfontosabb következménye az alultápláltság. Az enterális szondatáplálás fontos szerepet játszik azoknak a betegeknek a kezelésében, akiknél csökkent a táplálékbevitel, krónikus funkcionális vagy mechanikai dysphagiában szenvednek. Rövid távú (<4 hét) enterális táplálás céljára a nasogastricus vagy nasojejunalis szonda alkalmazása a legoptimálisabb. Hosszú távú (>4 hét) táplálás esetén a percutan tubusbehelyezés a legjobb választás. Többféle technika ismert a tubus implantációjára úgy, mint sebészeti, radiológiai vagy endoszkópos módszerek. Az endoszkópos eljárás a sebészeti gastrostomiákhoz viszonyítva biztonságosabb és költséghatékonyabb, alacsonyabb a mortalitás és morbiditás. A percutan endoszkópos gastrostomiához (PEG) leggyakrabban használt módszer a „pull” típusú Ponsky-módszer, de a Sack-Vine „push” és az introducer technika is biztonságos. Annak ellenére, hogy az enterális szondatáplálásnak számos előnye van, illetve széles körben alkalmazzák, a beavatkozásnak több szövődménye ismert. A közlemény az irodalmi adatok alapján áttekinti az enterális szondatáplálás klinikai alkalmazásával kapcsolatos jelenlegi ismereteket, bemutatja az előnyöket és hátrányokat és a lehetséges szövődményeket az egyes eljárások esetében.</p>2024-05-06T09:31:30+00:00Copyright (c) 2024 Szerzőkhttps://ojs.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15775Klinikai táplálás Dysphagia esetén2024-05-13T10:56:05+00:00Andrea Molnármandrea@freemail.huAndrea Kovácsszathmari.miklos@semmelweis.huErzsébet Pálfipalfie@se-etk.hu<p>A klinikumban a dysphagiás betegek a kiváltó kóroktól, a tápláltsági állapottól és a nyelési nehezítettség súlyosságától függően különböző stratégiájú klinikai táplálásban részesülnek. A kitűzött cél a tápláltsági állapot javítása a nyelési funkciók támogatásával vagy a biztonságos szondatáplálással. A szövődmények/mellékhatások megelőzése szempontjából három időszak kritikus: a táplálásfelépítés, az intézményből történő hazabocsátás és a leszoktatás.</p>2024-05-06T10:05:22+00:00Copyright (c) 2024 Szerzőkhttps://ojs.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15776Az enterálisan táplált (EN) betegek követése2024-05-14T13:42:28+00:00Péter Sahinsahin.peter@semmelweis.hu<p>Az enterális táplálás technikai és metabolikus szövődményeit ismerteti a cikk. Nagy jelentősége van a visszatáplálási szindróma klinikai felismerésének és megfelelő kezelésének az enterális táplálás terápia során. A táplálási team szerepét hangsúlyozzuk az otthoni enterális táplálás gondozásának ismertetésekor.</p>2024-05-06T10:14:34+00:00Copyright (c) 2024 Szerzőhttps://ojs.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15777A betegedukáció, az irányelvek, a kórházi hazabocsátás és a társadalmi elfogadás kulcsfontosságú szerepe2024-05-13T10:56:05+00:00Anita Koczóanita.koczo@danone.com<p>A dysphagia kezelésének középpontjában a betegbiztonság áll, amelyet a táplálék megfelelő konzisztenciájával és sűrítő porok használatával érünk el. A kórházi ellátást követő otthoni táplálkozási technikák oktatása elengedhetetlen. A szondatáplálás, mint kiegészítő vagy teljes táplálkozást és folyadékbevitelt biztosító forma, fontos szerepet tölt be a dysphagiás betegek ellátásában. A beteg kórházi hazabocsátásakor a személyre szabott gyógyászati célra szánt élelmiszerek, a gyógyászati segédeszközök és az otthoni szakápolás elérhetősége kulcsfontosságú a sikeres, biztonságos otthoni ellátáshoz.</p>2024-05-06T10:24:07+00:00Copyright (c) 2024 Szerzőhttps://ojs.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15778A Dysphagia diétája2024-05-14T13:45:46+00:00Márta Veresné Bálintveresne.balint.marta@semmelweis.huAdrienn Lichthammer lichthammer.adrienn@semmelweis.huÉva Csajbókné Csobod csajbokne.csobod.eva@semmelweis.hu<p>Dysphagia esetén a módosított textúrájú étrend támogatja a biztonságos nyelést, és fontos terápiás tényező. Az ételek és italok sűrítéshez módosított étkezési keményítő vagy xantán gumi alapú készítmények állnak rendelkezésre. A diéta célja a fehérje-energia malnutríció és a dehidráció mérséklése vagy elkerülése, amelyhez szükség lehet speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek étrendbe iktatására is. Az étrend gyakorlati megvalósításához az „International Dysphagia Diet Standardisation Initiative” a jelenlegi bizonyítékokat felhasználva egy 0-7 szintet tartalmazó keretrendszert hozott létre, amely minden gondozási környezetben, kultúrában, életkorban alkalmazható. Segítségével bármely élelmiszer egyszerű tesztelése és a szintekbe sorolása megvalósítható. Tesztelésre áramlási, villacsepegési, villanyomás, kanál billentési és ujjtesztet alkalmaznak. A dietetikus hasznos segítő a terápiás munkában. Az ételek tesztelésének segítése, a beteg és a hozzátartató oktatása, a beteg állapotának követése, tápláltági állapotának, tápanyag-beviteli értékeinek gyakori elemzése, étrend-kiegészítők, „tápszerek” ajánlása tartozik a feladatai közé.</p>2024-05-06T11:58:06+00:00Copyright (c) 2024 Szerzőkhttps://ojs.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15779Dysphagia-új feladatkör a hazai logopédiai ellátás területén2024-05-13T10:56:04+00:00Pál Szabószabo.pal.tamas@janoskorhaz.huAndrás Folyovichandras.folyovich@janoskorhaz.huKatalin Béres-Molnárberes.molnar@gmail.comZoltán Baloghbalogh.zoltan@semmelweis.hu<p>A nyelészavarok ellátásának igénye az öregedő korfával és az orvosi ellátás javulásával párhuzamosan megnőtt. A nemzetközi szakirodalomban közel fél évszázados múltra tekint vissza a logopédusok bevonása a nyelészavar kezelésébe. Hazánkban ez a szerepkör talán még szokatlan, azonban az oropharyngealis dysphagia diagnosztikájában és terápiájában magasan képzett szakemberek száma növekedni látszik – a célirányos felsőoktatási képzéseknek köszönhetően – az egészségügyben.</p>2024-05-06T12:11:22+00:00Copyright (c) 2024 Szerzőkhttps://ojs.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15780A Dysphagia oktatásának stratégiája az egészségügy területén dolgozók számára-fókuszban az étrendi edukáció2024-05-13T10:56:02+00:00Zita Breitenbach zita.breitenbach@etk.pte.huAndrea Molnármandrea@freemail.huÉva Polyákeva.polyak@etk.pte.hu<p>A szerzők bemutatják a dysphagia oktatási stratégia kialakításának lehetőségeit az ellátó teamben, különös tekintettel az egyénre adaptált dietoterápia megvalósítására.</p>2024-05-06T12:25:33+00:00Copyright (c) 2024 Szerzőkhttps://ojs.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15781Párából szőtt délibábok2024-05-06T13:27:10+00:00Ákos Mészárosszathmari.miklos@semmelweis.hu2024-05-06T12:33:42+00:00Copyright (c) 2024 Szerző