Az irritábilis bél szindrómában szenvedők dietetikai ellátása
Absztrakt
Az irritábilis bél szindróma az agy-bél tengely zavarával járó betegség, amely hasi fájdalommal és a széklet változásával jelentkezik. A dietetikai tanácsadás kiemelten fontos, mivel az étrendet egyénileg kell igazítani a betegek tüneteihez. A betegség kezelésében többféle népszerű diéta felmerült, de jelenleg csak a FODMAP-szegény étrend kedvező hatását támasztják alá tudományos bizonyítékok. A gluténmentes diéta ellenben nem javasolt, mivel valószínűleg a tüneteket nem a glutén, hanem a búza és a benne lévő fruktánok csökkentése mérsékelheti, így felesleges korlátozást jelent a betegek számára. Az eliminációs diéták hosszú távon csak bizonyított élelmiszer-intolerancia esetén ndokoltak, szakértő dietetikus felügyeletével. Az élelmi rostok közül a vízben oldódó rostok kedvezően hatnak, míg a nem oldható rostok fokozhatják a tüneteket. A megfelelő folyadékbevitel szükséges a rostok kedvező hatásainak eléréséhez. A probiotikumok közül bizonyos törzsek, egyes betegcsoportokban képesek csökkenteni a tüneteket. A prebiotikumok alkalmazása viszont nem ajánlott, mivel kedvező hatásuk nem bizonyított, ugyanakkor egyes prebiotikumok akár fokozhatják is a tüneteket. Magyarországon 2024 októberében új szakmai irányelv jelent meg az irritábilis bél szindróma kezelésére, amely hangsúlyozza a dietetikai tanácsadás szerepét és segít eligazodni a különböző terápiás lehetőségek között.
Copyright (c) 2025 Szerző

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.