Szövettani vizsgálatok az ambuláns szájsebészeti gyakorlatban

  • Márton Kivovics Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrum, Dento-alveoláris Sebészeti Osztály
  • Szilvia Mihályi Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrum, Dento-alveoláris Sebészeti Osztály
  • Zsuzsanna Suba Országos Onkológiai Intézet, Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály
  • Szabolcs Gyulai-Gaál Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrum, Dento-alveoláris Sebészeti Osztály
Kulcsszavak: szövettani vizsgálat, szájnyálkahártya-elváltozások, cysta, kisnyálmirigy biopszia, Sjögren-syndroma

Absztrakt

Az ambuláns szájsebészeti ellátás során talált elváltozások dignitásának megítélésében a patológussal való kapcsolattartás, szövettani vizsgálatok kérése elengedhetetlen. A jelenlegi szabályozás szerint a szervezetből eltávolított szöveteket kötelező szövettani vizsgálat alá vonni.
A szerzők előadásukban a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrum Dento-alveoláris Sebészeti Osztályán 2008 óta kiadott szövettani diagnózisokat dolgozzák fel. Statisztikailag elemzik a szövettani vizsgálatot kérő orvos klinikai diagnózisának és a szövettani lelet eredményének egybeesését. Vizsgálják a beküldött különböző nyálkahártya-elváltozások és a cysták fajtáit és előfordulásuk gyakoriságát. Malignoma-gyanú esetén próbaexcisio nem történt, a beteget fekvőosztállyal és onkológiai háttérrel rendelkező intézménybe utalták. Külön csoportot képez a kisnyálmirigy biopszia, melyet autoimmun kórképekben, főleg Sjögren-syndroma esetén kértek az osztálytól.
A szövettani diagnózisokat az Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinika Orális Patológiai Osztályán Dr. Suba Zsuzsanna, egyetemi tanár készítette.
A leggyakrabban diagnosztizált és szövettanilag megerősített elváltozás a cysta radicularis volt. Ezt követte a fibroma és a granulációs szövet, sarjszövet. Az esetek jelentős részében 84,5%-ban a makroszkópos diagnózisok egybeestek
a szövettani diagnózisokkal. A kisnyálmirigy biopsziák tekintetében az esetek 44,5%-ában igazolódott a beküldő Sjögren-syndroma diagnózisa.
Bár a makroszkópos diagnózisok igen magas százalékban megegyeznek a szövettani leletekkel, mégis elengedhetetlen a szövettani diagnózisok folyamatos figyelemmel kísérése és a szövettani feldolgozási technikák adekvát, széleskörű alkalmazása.

Megjelent
2012-03-15
Hogyan kell idézni
KivovicsM., MihályiS., SubaZ., & Gyulai-GaálS. (2012). Szövettani vizsgálatok az ambuláns szájsebészeti gyakorlatban. Fogorvosi Szemle, 105(1), 9-12. Elérés forrás https://ojs.mtak.hu/index.php/fogorv-szemle/article/view/5448
Rovat
Összefoglaló cikk (review)

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei