A palpitáció hypertoniában és gasztroenterológiai betegségekben

Kulcsszavak: palpitáció hypertoniában, palpitáció gasztroenterológiai betegségekben, diagnosztika, kezelés

Absztrakt

A palpitáció olyan tünet, ami nem minden esetben jelenti a szív betegségét, kardiológiai betegséget. Ép szíven leggyakrabban az újonnan fellépő vagy nem megfelelően kontrollált hypertonia, valamint a gasztroenterológiai betegségek okozhatnak palpitációt. Az orvosi gyakorlatban jelentős alulreprezentáltságuk miatt szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy minden palpitációra panaszkodó betegnél gondoljunk elsősorban szövődménymentes hypertoniára, másodsorban gasztroenterológiai betegségekre is a kardiológiai betegség lehetősége mellett és végezzünk célirányos kivizsgálást, kezelést. A hypertonia igen jelentős prevalenciája (Magyarországon 34–37%-os) magyarázza a palpitáció ilyen eredetű leggyakoribb előfordulását, ami mintegy 60–70%-os. A szintén kevéssé ismert gasztroenterológiai kórképekben (gastrocardialis [Roemheld-] szindróma, GERD, gyulladásos gyomor- és bélbetegségek) a palpitáció előfordulása mintegy 15–29%-os. A szerző bemutatja a palpitáció kivizsgálását az anamnézistől a műszeres vizsgálatokig és hatékony kezelését (a gyakori hibalehetőségekkel) hypertoniában és gasztroenterológiai betegségekben.

Megjelent
2025-10-16
Folyóirat szám
Rovat
Összefoglaló közlemény