Gasztroenterológiai-kardiológiai konszenzus a hatékony gasztroprotekció szükségességéről antithrombotikus kezelés alkalmazásakor

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság és a Magyar kardiológusok Társaságának közös állásfoglalása

Kulcsszavak: antitrombotikus kezelés, thrombocyta aggregációgátló, antikoaguláns, tápcsatornai vérzés, gastrointestinális kockázat, cardiovascularis kockáztat, gasztroprotekció, protonpumpagátló

Absztrakt

Az antitrombotikus (thrombocyta-gátló – TAG és antikoaguláns) szerek alkalmazása nélkülözhetetlen a szív- és érrendszeri (cardiovascularis-CV) betegségek kezelésében. Az antitrombotikus szerek alkalmazása
azonban növeli a tápcsatornai vérzések kockázatát. A megelőzés során a CV és a gasztrointesztinális (GI) kockázati tényezőket egyaránt figyelembe kell venni és hatékony gyomornyálkahártya-védelmet gasztroprotekciót) kell alkalmazni. A gasztroprotekció alapja a hatékony savszekréció-gátlás. A protonpumpagátló (PPI) szerek biztosítják a leghatékonyabb gasztroprotekciót. Az antitrombotikus kezelés során az esetek egy részében nem történik hatékony gasztroprotekció, amely a PPI elégtelen alkalmazásával magyarázható. A hatékony gasztroprotekciót illetően jelenleg nem áll rendelkezésre naprakész magyar útmutató vagy ajánlás. A közlemény a legújabb evidenciák tükrében, elismert hazai kardiológus és gasztroenterológus szakértők multidiszciplináris konszenzusa alapján összefoglalja az antitrombotikus kezelés során alkalmazandó gasztroprotekció legfontosabb gyakorlati szempontjait.

Megjelent
2024-07-01
Folyóirat szám
Rovat
Összefoglaló közlemény