JAK-gátlók a colitis ulcerosa kezelésében

  • Dr. Taller András Uzsoki utcai Kórház, II. Belgyógyászati Osztály
Kulcsszavak: gyulladásos bélbetegség, colitis ulcerosa, Janus-kináz, JAK-gátlók, tofacitinib

Absztrakt

A gyulladásos bélbetegségek (IBD) kezelési lehetőségei a kórélettani folyamat jobb megismerésének köszönhetően az elmúlt két évtizedben sokat változtak. A biológiai kezelés immunogenitással is járó antitestek parenteralis alkalmazását jelenti, és egyetlen citokin blokkolását teszi lehetővé. A Janus-kináz (JAK) gátlókkal egyszerre több citokin hatása is meggátolható. A JAK-gátlók a colitis ulcerosa indukciós és fenntartó kezelésére egyaránt hatásosak, jól tolerálhatók és biztonságosak. A közlemény a JAK-gátlók rövid elméleti áttekintését adja, és ismerteti az elmúlt évek során összegyűlt klinikai, gyakorlati tapasztalatokat.

Információk a szerzőről

Dr. Taller András, Uzsoki utcai Kórház, II. Belgyógyászati Osztály

Címzetes egyetemi docens. 1984-ben végzett a SOTE Általános Orvostudományi Karán. Mielőtt az Uzsoki Kórház gasztroenterológiai profilú belosztályára került, három évet patológusként és 1 éven át nefrológiai osztályon
dolgozott. Belgyógyász szakképesítést 1991-ben, gasztroenterológia szakképesítést 1994-ben, PhD fokozatot 2003-ban szerzett. Az Uzsoki Utcai Kórház II. sz. Belgyógyászati osztályát 2007 óta vezeti. Fő érdeklődési területe az endoszkópia és a táplálásterápia. A Magyar Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi és az Egészségügyi Szakmai Kollégium Gasztroenterológia és Hepatológia Tagozat tagja.

Megjelent
2023-08-15
Folyóirat szám
Rovat
Összefoglaló közlemény