Hogyan segítsük a beavatkozásokat? - Az elmaradt tervezett műtétek okainak és a megelőzés lehetőségeinek vizsgálata

  • Mikesy Gergely Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központ, Budapest https://orcid.org/0009-0009-7077-4806
  • Sinka Lászlóné Adamik Erika Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központ, Budapest; NEVES Egyesület a Betegbiztonságért, Budapest https://orcid.org/0000-0003-2235-0434
  • Belicza Éva Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központ, Budapest; NEVES Egyesület a Betegbiztonságért, Budapest https://orcid.org/0000-0002-2472-1318
Kulcsszavak: tervezett sebészeti beavatkozás, kontraindikációk, gyökéroki elemzés, megelőzés

Absztrakt

Absztrakt

Bevezetés: Az elmaradt tervezett műtétek magas száma Magyarországon is, mint a világ legtöbb pontján, jelentős problémát képez. Az okok feltérképezése segíthet a megelőzésben, és így az elmaradó műtétek számának csökkentésében.

Célkitűzés: Célunk, hogy minél átfogóbb képet tudjunk mutatni az elmaradt tervezett műtétek hátterében meghúzódó okokról, és ezzel párhuzamosan segítséget nyújthassunk a megfelelő megelőzési lehetőségek intézményi kiválasztásához.

Módszer: A témában készült, 2020-ban megjelent kutatás, valamint az azóta a NEVES rendszerbe érkezett adatok feldolgozása alapján tárjuk fel az okokat, illetve fogalmazunk meg javaslatokat az elmaradt tervezett műtétek számának csökkentése érdekében.

Eredmények: Felmérésünk szerint az elmaradt tervezett műtétek hátterében leggyakrabban a páciens hibás felkészítése, valamilyen kontraindikációt jelentő állapot, valamint időmenedzsmenttel kapcsolatos hibák állnak. Ezen okok előfordulási gyakoriságaiban érdekes mintázatok figyelhetők meg ha a hét napjait, a páciensek korát vagy éppen a műtéti sorrendeket vizsgáljuk.

Megbeszélés: Bár az elmaradt tervezett műtétek hátterében igen sokszínű és sokrétű okok állnak, mégis megfigyelhetők olyan mintázatok, melyek észlelése az adekvát intézményi megelőzési lehetőség megtalálása, és így az elmaradási gyakoriságok csökkentésének irányába segítheti a vezetőket.

Következtetés: Fontos, átadni kívánt üzenet a részünkről az, hogy még a befolyásolhatatlannak tartott okok hátterében is meghúzódhatnak olyan gyökérokok, amelyek célzott intézkedésekkel megszüntethetők.

Megjelent
2023-09-29
Hogyan kell idézni
MikesyG., Sinka Lászlóné AdamikE., & Belicza Éva. (2023). Hogyan segítsük a beavatkozásokat? - Az elmaradt tervezett műtétek okainak és a megelőzés lehetőségeinek vizsgálata. IME Innováció Menedzsment Egészségügy, 22(3), 30-37. https://doi.org/10.53020/IME-2023-304
Rovat
Cikkek