A betegek szerepe a magyar kórházi dolgozói teljesítményértékelési rendszerekben

  • Norbert Zétény Sárga Semmelweis Egyetem Doktori Iskola 4/3. Doktori Program
  • Gyula Bakacsi
  • Richárd Kása
Kulcsszavak: beteg, kórház, betegelégedettségi vizsgálat, dolgozói teljesítményértékelés

Absztrakt

A közelmúltban lezajlott egy országos felmérés a magyar, állami fenntartású kórházakban a dolgozói teljesítményértékelés gyakorlatáról. Ennek a kutatásnak a részeredményeként, jelen tanulmányunkban bemutatjuk a betegek szerepét a teljesítményértékelési rendszerekben. Feltérképeztük mindemellett – a nem célzottan a teljesítményértékeléshez kapcsolódó – a betegek véleményét tükröző, a betegelégedettségi felmérés észrevételeinek, eredményeinek a beépítését is az értékelésbe. Vizsgáltuk továbbá a minőségmenedzsment kapcsán, hogy a különböző intézményekben van-e minőségirányítási rendszer.

A kérdőívet a kórházak főigazgatóinak az állami fenntartó küldte ki papír alapon. A válaszadás önkéntes és anonim volt. A kitöltött kérdőíveket közvetlenül a kutatásban résztvevők kapták vissza, nem pedig a fenntartó. A kérdőívet összesen 31 kórház küldte vissza, a válaszadási arány 27% volt, megállapítható, hogy a teljes népesség 1/4-ét lefedte.

A felmérés során megállapítás nyert, hogy a betegek általi teljesítményértékelés nem számottevő mértékű a magyar kórházakban, bár véleményüket fontosabbnak tartják, mint az értékelttel azonos munkakörben dolgozó munkatársak véleményét. A teljesítményértékelést végző résztvevő intézmények csupán 3%-nál működött a 360°-os értékelés, noha a felső vezetők több mint 60%-a szükségesnek tartja, hogy ténylegesen és ne csak formálisan működtessék a 360°-os értékelést. Ugyanakkor a betegelégedettségi vizsgálatok a kórházi működés szerves részei.

Megjelent
2022-05-30
Hogyan kell idézni
SárgaN. Z., BakacsiG., & KásaR. (2022). A betegek szerepe a magyar kórházi dolgozói teljesítményértékelési rendszerekben. IME Innováció Menedzsment Egészségügy, 21(2), 37-42. https://doi.org/10.53020/IME-2022-205
Rovat
Cikkek