Gépi NiTi-tágítók in vitro vizsgálata

  • Gergely Pataky Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika
  • Károly Bartha Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika
Kulcsszavak: gyökércsatorna, Mtwo, NiTi, preparációs aszimmetria, ProTaper, RaCe

Absztrakt

A szerzők kísérletének célja három gyökércsatorna-tágító rendszer (RaCe /FKG Dentaire/, ProTaper /Dentsply-Maillefer/, Mtwo /VDW/) összehasonlítása a preparáció során a görbült csatornákban keletkező aszimmetria alapján.
A tágítókkal a gyári leírás alapján, Mtwo direct (VDW-Sirona) nyomatékkontroll funkcióval rendelkező könyökdarabbal preparáltak csoportonként nyolc darab műanyag blokkban kialakított mesterséges gyökércsatornát (Morita Europe). Átöblítésre Neomagnol oldatot, síkosításra File-Eze-t (Ultradent) használtak. A blokkok preparálás előtt és után bescannelt képein végezték méréseiket az Image Tool for Windows 3.0-ás változatával (UTHSCSA). Az apextől a csatorna görbületének megfelelő körív mentén egész milliméterenként határozták meg a preparációs aszimmetria értékét.
A preparáció végpontjától számított első, második, negyedik, valamint ötödik magassági pontnál a RaCe, a harmadik mérési szintben pedig a ProTaper preparált a legnagyobb aszimmetria értékkel.
A
z Mtwo tágító a legalacsonyabb aszimmetria-értékekkel preparált, miközben biztonságosan alkalmazható rendszernek bizonyult. A ProTaper esetében a negatívumot a magas törésveszély, a RaCe műszersorozatnál pedig az apicalis terüle-
ten preparált nagy aszimmetria jelentette.

Megjelent
2013-06-15
Hogyan kell idézni
PatakyG., & BarthaK. (2013). Gépi NiTi-tágítók in vitro vizsgálata. Fogorvosi Szemle, 106(2), 47-52. Elérés forrás https://ojs.mtak.hu/index.php/fogorv-szemle/article/view/5421
Rovat
Eredeti cikk (original article)

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei