Civil szervezetek Magyarországon az élelmiszer-pazarlás ellen

  • Huszka Péter Széchenyi István Egyetem, Vezetéstudományi és Marketing Tanszék
  • Keller Veronika Széchenyi István Egyetem
Kulcsszavak: Élelmiszer-pazarlás, civil szervezetek, felelős fogyasztás, tudatos élelmiszerfogyasztás

Absztrakt

Az élelmiszer-pazarlás korunk egyik fontos problémája különösen az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) fenntartható fejlődési célok szempontjából. Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben számos civil szervezet is részt vesz, kezdeményezéseket hozva létre az élelmiszer túltermelésének és pazarlásának csökkentése érdekében. A kutatás célja az élelmiszer-pazarlás csökkentését segítő civil szervezetek bemutatása, illetve azok ismertségének, szükségszerűségének, fogyasztók általi megítélésének feltárása a magyar fiatal lakosság körében. A kutatási kérdések megválaszolásához szekunder adatgyűjtést, valamint egy feltáró jellegű kvantitatív kutatást végeztünk. A civil szervezetek közül a bevásárló közösségek, a Magyar Élelmiszerban Egyesület, a Maradék Nélkül program, fő célkitűzései és eredményei kerülnek bemutatásra. 2023 decemberében online kérdőíves megkérdezést végeztünk, összességében 231 főt sikerült elérnünk, elsősorban fiatalokat. Az eredmények egy rövid esettanulmány keretében kerülnek bemutatásra. Az élelmiszermentő szervezetek kevésbé ismertek a fogyasztók körében, így valószínűleg csekély szerepük van az élelmiszer-pazarlás csökkentésében a mindennapi életben. A technológia, például az "élelmiszermentő" alkalmazások fejlesztése tovább erősödhet a jövőben, és különösen a fiatal generáció számára akár mindennapi eszközzé válhatnak az élelmiszerbeszerzés során. A civil szervezetek szerepe továbbra is jelentős lesz a tudatosság növelésével és az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó gyakorlatok összegyűjtésével,
ugyanakkor számukra az intenzívebb marketingmunka javasolt. 

Hivatkozások

Alexander, C.–Bain, M.–Ikiz, E.–Motta, K.–Godard, J. A. S.–Parizeau, K. (2023): Food and organic waste diversion in industrial, commercial, and institutional (IC – I) sectors: A Canadian pilot project. Cleaner Waste Systems, 6., 100120. DOI: https://doi.org/10.1016/j.clwas.2023.100120

Aschemann-Witzel, J.–De Hooge, I. E.–Rohm, H.–Normann, A.–Bossle, M. B.–Grønhøj, A.–Oostindjer, M. (2017): Key characteristics and success factors of supply chain initiatives tackling consumer-related food waste–A multiple case study. Journal of cleaner production, 155., pp. 33–45. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.11.17348

Bauerné G., A.–Lukács, B. (2023): Már online is zöldülünk? A fogyasztók hozzáállása a vállalatok ökomarketing kommunikációjához az online térben. Táplálkozásmarketing, 10., (1.), pp. 3–9. DOI: https://doi.org/10.20494/TM/10/1/1

Bazsóné B., L. (2022): A rövid ellátási láncok szerepe a fenntartható városi élelmiszerellátásban. XVI. Soproni Pénzügyi Napok, Pénzügyi, adózási és számviteli szakmai és tudományos konferencia konferencia kötete, Sopron. pp. 259–273.

Borges, M. P.–Souza, L. H. R.–Pinho, S. D.–Pinho, L. D. (2019): Impact of a campaign for reducing food waste in a university restaurant. Engenharia Sanitaria e Ambiental, 24., pp. 843–848. DOI: https://doi.org/10.1590/S141341522019187411

Chowdhury, A. (2023, December): Role of Community-based organizations (CBO) in formalizing the informal E-waste dismantling sector of India: An Opinionated perspective. In: IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 1279., (1.): IOP Publishing. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/1279/1/012026

Egészségvonal (2022): Élelmiszer-hulladékok csökkentése. https://egeszsegvonal.gov.hu/e-e/2051-elelmiszerhulladekok-csokkentese.html Letöltés ideje: 2023. 11. 18.

Európai Tanács (2024): A termelőtől a fogyasztóig. https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/fromfarmto-fork/ Letöltés ideje: 2024. 03. 22.

European Comission (2022a): EU actions against food waste. https://food.ec.europa.eu/safety/food-waste/eu-actions-against-food-waste_en Letöltés ideje: 2022. 06. 29.

European Comission (2022b): Farm to fork strategy. https://food.ec.europa.eu/horizontal-topics/farmforkstrategy_en 2022.10.29 Letöltés ideje: 2023. 11. 18

Glied V. (2009): Civil szervezetek szerepe a környezeti ügyekben a dél-dunántúli régióban, Civil Szemle, 6., (4.) pp. 69–80.

Gonçalves, C.–Saraiva, S.–Nunes, F.–Saraiva, C. (2023): Food Waste in Public Food Service Sector–Surplus and Leftovers. Resources, 12., (10.): DOI: https://doi.org/10.3390/resources12100120

iRexfo (2023): Increase in reduction and recovery of expired food https://www.irexfo.eu/hu/kezdolap.html Letöltés ideje: 2023. 11. 18.

Kis E. M.–Gál J. (2019): Élelmiszer-pazarlás és mentés Magyarországon. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 14., (3.), pp. 61–66. DOI: https://doi.org/10.14232/JTGF.2019.3.61-66 Kiskosár. https://kiskosarbolt.hu/bevasarlo-kozosseg Letöltés ideje: 2023. 11. 18.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület (2023): Közhasznúsági jelentés. Budapest.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület (2024): https://www.elelmiszerbank.hu/hu/rolunk/kik_vagyunk.html

https://www.elelmiszerbank.hu/hu/eredmenyeink.html Letöltés ideje: 2024. 03. 15.

Maradék Nélkül (2019): Útmutató az élelmiszer-hulladékok keletkezésének megelőzéséhez. Budapest: Civil szektor, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Maradék Nélkül (2022): https://maradeknelkul.hu/magunkrol/rolunk/ Letöltés ideje: 2023. 11. 18.

Martin-Rios, C.–Demen Meier, C.–Pasamar, S. (2022): Sustainable waste management solutions for the foodservice industry: A Delphi study. Waste Management – Research, 40., pp. 1412–1423. DOI:

https://doi.org/10.1177/0734242X221079306

Matzembacher, D. E., Vieira, L. M., – de Barcellos, M. D. (2021): An analysis of multi-stakeholder initiatives to reduce food loss and waste in an emerging country–Brazil. Industrial Marketing Management, 93., pp. 591–604. DOI: https://doi.org/10.1016/j.indmarman.2020.08.016

Moggi, S.–Bonomi, S.–Ricciardi, F. (2018): Against food waste: CSR for the social and environmental impact through a network-based organizational model. Sustainability, 10., (10.), 3515. DOI: https://doi.org/10.3390/su10103515

Morone, P.–Imbert, E. (2020): Food waste and social acceptance of a circular bioeconomy: The role of stakeholders. Current Opinion in Green and Sustainable Chemistry, 23., pp. 55–60. DOI:

https://doi.org/10.1016/j.cogsc.2020.02.006

Morvay K. K. (2017): Az élelmiszer-pazarlás jelentősége és minimalizálási lehetőségei a szállodaiparban. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 12., (4.), pp. 233–245. DOI: https://doi.org/10.14232/jtgf.2017.4.233-245

Nébih (2022): Nébih-kutatás: kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások. https://portal.nebih.gov.hu/-/nebih-kutatas-kevesebb-elelmiszert-pazarolnak-a-magyar-haztartasok Letöltés ideje: 2022. 10. 30.

Nébih (2022): Negyedével csökkent az élelmiszer-pazarlásunk. https://portal.nebih.gov.hu/-/negyedevelcsokkent-az-elelmiszerpazarlasunk Letöltés ideje: 2022. 11. 18.

Nébih (2022a): Nébih-kutatás: kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások. https://portal.nebih.gov.hu/-/nebih-kutatas-kevesebb-elelmiszert-pazarolnak-a-magyar-haztartasok Letöltés ideje: 2023. 10. 30.

Nébih (2022b): Negyedével csökkent az élelmiszer-pazarlásunk. https://portal.nebih.gov.hu/-/negyedevelcsokkent-az-elelmiszerpazarlasunk Letöltés ideje: 2023. 11. 18.

Pleyers, G. (2021): A pandémia mint aréna – Társadalmi mozgalmak a COVID–19 idején. Civil Szemle, 18., (3.), pp. 7–31. http://hdl.handle.net/2078.1/254876

Reisinger A. (2022): A vállalatok és a társadalom lehetséges kapcsolódási pontjai – elméleti megközelítésben. Civil Szemle, 19., (1.), pp. 5–23. http://real.mtak.hu/id/eprint/162863

Ribbers, D.–Geuens, M.–Pandelaere, M.–van Herpen, E. (2023): Development and validation of the motivation to avoid food waste scale. Global Environmental Change, 78., 102626. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2022.102626

Salesforce (2022): The Nonprofit Marketing Guide, https://www.salesforce.org/resources/article/nonprofitmarketing/ Letöltés ideje: 2023. 11. 15.

Serge Kubanza, N.–Matsika, R.–Magha, C. G. (2022): Exploring the role of local authorities and community participation in solid waste management in sub-saharan Africa: a study of Alexandra, Johannesburg, South Africa. Local Environment, 27., (2.), pp. 97–214. DOI: https://doi.org/10.1080/13549839.2021.2010186

Shu, Y.–Booker, A.–Karetny, J.–O'Keefe, K.–Rees, K.–Schroder, L.–Roe, B. E. (2023): Evaluation of a community-based food waste campaign using a national control group. Waste Management, 160., pp. 101–111. DOI: https://doi.org/10.1016/j.wasman.2023.02.011

Szűcs R. S. (2019): Az élelmiszer-pazarlás és a fogyasztói tudatosság kapcsolata. Táplálkozásmarketing, 6., (1.), pp. 61–80. DOI: https://doi.org/10.20494/TM/6/1/5

Thorsen, M.–Croad, T.–Vincent, T.–Mirosa, M. (2022): Critical success factors for food waste reduction. Cleaner Waste Systems, 3., 100059. DOI: https://doi.org/10.1016/j.clwas.2022.100059

Warshawsky, D. N. (2015): The devolution of urban food waste governance: Case study of food rescue in Los Angeles. Cities, 49., pp. 26–34. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cities. Letöltés ideje: 2015. 06. 06.

World Health Organization (2024): Obesity and overweight. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight Letöltés ideje: 2024. 03. 25.

Xu, D. Y.–Lin, Z. Y.–Gordon, M. P. R.–Robinson, N. K. L.–Harder, M. K. (2016): Perceived key elements of a successful residential food waste sorting program in urban apartments: Stakeholder views. Journal of Cleaner Production, 134., pp. 362–370. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2015.12.107

Megjelent
2024-10-01
Hogyan kell idézni
HuszkaP., & KellerV. (2024). Civil szervezetek Magyarországon az élelmiszer-pazarlás ellen. Civil Szemle, 21(4), 31-49. https://doi.org/10.62560/csz.2024.04.2
Folyóirat szám
Rovat
Cikkek