NGOs in Hungary against food waste

  • Péter Huszka Széchenyi István Egyetem, Vezetéstudományi és Marketing Tanszék
  • Veronika Keller Széchenyi István Egyetem
Keywords: Food waste, non-governmental organizations, NGOs, responsible consumption, conscious consumption

Abstract

Food waste is one of the major issues of our time, especially in the context of the United Nations Sustainable Development Goals. Many NGOs are involved in the fight against food waste, setting up initiatives to reduce the overproduction and wastage of food. The aim of this research is to present the NGOs working to reduce food waste and to explore their awareness, need and consumer perception among the young Hungarian population. In order to answer the research questions, secondary data collection and an exploratory quantitative survey were conducted. Among the NGOs, the main objectives and results of the Shopping Communities, the Hungarian Food Association and the No Leftovers Program are presented. The results are presented in a short case study. Food rescue organizations are less well known among consumers and thus are likely to play a minor role in reducing food waste in everyday life. The development of technologies such as "food saver" applications may continue to grow in the future and may even become a common tool for food shopping, especially for the younger generation. The role of NGOs will continue to be important in raising awareness and collecting practices to reduce food waste, but more intensive marketing work is recommended.

References

Alexander, C.–Bain, M.–Ikiz, E.–Motta, K.–Godard, J. A. S.–Parizeau, K. (2023): Food and organic waste diversion in industrial, commercial, and institutional (IC – I) sectors: A Canadian pilot project. Cleaner Waste Systems, 6., 100120. DOI: https://doi.org/10.1016/j.clwas.2023.100120

Aschemann-Witzel, J.–De Hooge, I. E.–Rohm, H.–Normann, A.–Bossle, M. B.–Grønhøj, A.–Oostindjer, M. (2017): Key characteristics and success factors of supply chain initiatives tackling consumer-related food waste–A multiple case study. Journal of cleaner production, 155., pp. 33–45. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.11.17348

Bauerné G., A.–Lukács, B. (2023): Már online is zöldülünk? A fogyasztók hozzáállása a vállalatok ökomarketing kommunikációjához az online térben. Táplálkozásmarketing, 10., (1.), pp. 3–9. DOI: https://doi.org/10.20494/TM/10/1/1

Bazsóné B., L. (2022): A rövid ellátási láncok szerepe a fenntartható városi élelmiszerellátásban. XVI. Soproni Pénzügyi Napok, Pénzügyi, adózási és számviteli szakmai és tudományos konferencia konferencia kötete, Sopron. pp. 259–273.

Borges, M. P.–Souza, L. H. R.–Pinho, S. D.–Pinho, L. D. (2019): Impact of a campaign for reducing food waste in a university restaurant. Engenharia Sanitaria e Ambiental, 24., pp. 843–848. DOI: https://doi.org/10.1590/S141341522019187411

Chowdhury, A. (2023, December): Role of Community-based organizations (CBO) in formalizing the informal E-waste dismantling sector of India: An Opinionated perspective. In: IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 1279., (1.): IOP Publishing. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/1279/1/012026

Egészségvonal (2022): Élelmiszer-hulladékok csökkentése. https://egeszsegvonal.gov.hu/e-e/2051-elelmiszerhulladekok-csokkentese.html Letöltés ideje: 2023. 11. 18.

Európai Tanács (2024): A termelőtől a fogyasztóig. https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/fromfarmto-fork/ Letöltés ideje: 2024. 03. 22.

European Comission (2022a): EU actions against food waste. https://food.ec.europa.eu/safety/food-waste/eu-actions-against-food-waste_en Letöltés ideje: 2022. 06. 29.

European Comission (2022b): Farm to fork strategy. https://food.ec.europa.eu/horizontal-topics/farmforkstrategy_en 2022.10.29 Letöltés ideje: 2023. 11. 18

Glied V. (2009): Civil szervezetek szerepe a környezeti ügyekben a dél-dunántúli régióban, Civil Szemle, 6., (4.) pp. 69–80.

Gonçalves, C.–Saraiva, S.–Nunes, F.–Saraiva, C. (2023): Food Waste in Public Food Service Sector–Surplus and Leftovers. Resources, 12., (10.): DOI: https://doi.org/10.3390/resources12100120

iRexfo (2023): Increase in reduction and recovery of expired food https://www.irexfo.eu/hu/kezdolap.html Letöltés ideje: 2023. 11. 18.

Kis E. M.–Gál J. (2019): Élelmiszer-pazarlás és mentés Magyarországon. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 14., (3.), pp. 61–66. DOI: https://doi.org/10.14232/JTGF.2019.3.61-66 Kiskosár. https://kiskosarbolt.hu/bevasarlo-kozosseg Letöltés ideje: 2023. 11. 18.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület (2023): Közhasznúsági jelentés. Budapest.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület (2024): https://www.elelmiszerbank.hu/hu/rolunk/kik_vagyunk.html

https://www.elelmiszerbank.hu/hu/eredmenyeink.html Letöltés ideje: 2024. 03. 15.

Maradék Nélkül (2019): Útmutató az élelmiszer-hulladékok keletkezésének megelőzéséhez. Budapest: Civil szektor, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Maradék Nélkül (2022): https://maradeknelkul.hu/magunkrol/rolunk/ Letöltés ideje: 2023. 11. 18.

Martin-Rios, C.–Demen Meier, C.–Pasamar, S. (2022): Sustainable waste management solutions for the foodservice industry: A Delphi study. Waste Management – Research, 40., pp. 1412–1423. DOI:

https://doi.org/10.1177/0734242X221079306

Matzembacher, D. E., Vieira, L. M., – de Barcellos, M. D. (2021): An analysis of multi-stakeholder initiatives to reduce food loss and waste in an emerging country–Brazil. Industrial Marketing Management, 93., pp. 591–604. DOI: https://doi.org/10.1016/j.indmarman.2020.08.016

Moggi, S.–Bonomi, S.–Ricciardi, F. (2018): Against food waste: CSR for the social and environmental impact through a network-based organizational model. Sustainability, 10., (10.), 3515. DOI: https://doi.org/10.3390/su10103515

Morone, P.–Imbert, E. (2020): Food waste and social acceptance of a circular bioeconomy: The role of stakeholders. Current Opinion in Green and Sustainable Chemistry, 23., pp. 55–60. DOI:

https://doi.org/10.1016/j.cogsc.2020.02.006

Morvay K. K. (2017): Az élelmiszer-pazarlás jelentősége és minimalizálási lehetőségei a szállodaiparban. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 12., (4.), pp. 233–245. DOI: https://doi.org/10.14232/jtgf.2017.4.233-245

Nébih (2022): Nébih-kutatás: kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások. https://portal.nebih.gov.hu/-/nebih-kutatas-kevesebb-elelmiszert-pazarolnak-a-magyar-haztartasok Letöltés ideje: 2022. 10. 30.

Nébih (2022): Negyedével csökkent az élelmiszer-pazarlásunk. https://portal.nebih.gov.hu/-/negyedevelcsokkent-az-elelmiszerpazarlasunk Letöltés ideje: 2022. 11. 18.

Nébih (2022a): Nébih-kutatás: kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások. https://portal.nebih.gov.hu/-/nebih-kutatas-kevesebb-elelmiszert-pazarolnak-a-magyar-haztartasok Letöltés ideje: 2023. 10. 30.

Nébih (2022b): Negyedével csökkent az élelmiszer-pazarlásunk. https://portal.nebih.gov.hu/-/negyedevelcsokkent-az-elelmiszerpazarlasunk Letöltés ideje: 2023. 11. 18.

Pleyers, G. (2021): A pandémia mint aréna – Társadalmi mozgalmak a COVID–19 idején. Civil Szemle, 18., (3.), pp. 7–31. http://hdl.handle.net/2078.1/254876

Reisinger A. (2022): A vállalatok és a társadalom lehetséges kapcsolódási pontjai – elméleti megközelítésben. Civil Szemle, 19., (1.), pp. 5–23. http://real.mtak.hu/id/eprint/162863

Ribbers, D.–Geuens, M.–Pandelaere, M.–van Herpen, E. (2023): Development and validation of the motivation to avoid food waste scale. Global Environmental Change, 78., 102626. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2022.102626

Salesforce (2022): The Nonprofit Marketing Guide, https://www.salesforce.org/resources/article/nonprofitmarketing/ Letöltés ideje: 2023. 11. 15.

Serge Kubanza, N.–Matsika, R.–Magha, C. G. (2022): Exploring the role of local authorities and community participation in solid waste management in sub-saharan Africa: a study of Alexandra, Johannesburg, South Africa. Local Environment, 27., (2.), pp. 97–214. DOI: https://doi.org/10.1080/13549839.2021.2010186

Shu, Y.–Booker, A.–Karetny, J.–O'Keefe, K.–Rees, K.–Schroder, L.–Roe, B. E. (2023): Evaluation of a community-based food waste campaign using a national control group. Waste Management, 160., pp. 101–111. DOI: https://doi.org/10.1016/j.wasman.2023.02.011

Szűcs R. S. (2019): Az élelmiszer-pazarlás és a fogyasztói tudatosság kapcsolata. Táplálkozásmarketing, 6., (1.), pp. 61–80. DOI: https://doi.org/10.20494/TM/6/1/5

Thorsen, M.–Croad, T.–Vincent, T.–Mirosa, M. (2022): Critical success factors for food waste reduction. Cleaner Waste Systems, 3., 100059. DOI: https://doi.org/10.1016/j.clwas.2022.100059

Warshawsky, D. N. (2015): The devolution of urban food waste governance: Case study of food rescue in Los Angeles. Cities, 49., pp. 26–34. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cities. Letöltés ideje: 2015. 06. 06.

World Health Organization (2024): Obesity and overweight. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight Letöltés ideje: 2024. 03. 25.

Xu, D. Y.–Lin, Z. Y.–Gordon, M. P. R.–Robinson, N. K. L.–Harder, M. K. (2016): Perceived key elements of a successful residential food waste sorting program in urban apartments: Stakeholder views. Journal of Cleaner Production, 134., pp. 362–370. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2015.12.107

Published
2024-10-01
How to Cite
HuszkaP., & KellerV. (2024). NGOs in Hungary against food waste. Civil Rewiev, 21(4), 31-49. https://doi.org/10.62560/csz.2024.04.2
Section
Cikkek