Civil szervezetek Magyarországon az élelmiszer-pazarlás ellen
Absztrakt
Az élelmiszer-pazarlás korunk egyik fontos problémája különösen az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) fenntartható fejlődési célok szempontjából. Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben számos civil szervezet is részt vesz, kezdeményezéseket hozva létre az élelmiszer túltermelésének és pazarlásának csökkentése érdekében. A kutatás célja az élelmiszer-pazarlás csökkentését segítő civil szervezetek bemutatása, illetve azok ismertségének, szükségszerűségének, fogyasztók általi megítélésének feltárása a magyar fiatal lakosság körében. A kutatási kérdések megválaszolásához szekunder adatgyűjtést, valamint egy feltáró jellegű kvantitatív kutatást végeztünk. A civil szervezetek közül a bevásárló közösségek, a Magyar Élelmiszerban Egyesület, a Maradék Nélkül program, fő célkitűzései és eredményei kerülnek bemutatásra. 2023 decemberében online kérdőíves megkérdezést végeztünk, összességében 231 főt sikerült elérnünk, elsősorban fiatalokat. Az eredmények egy rövid esettanulmány keretében kerülnek bemutatásra. Az élelmiszermentő szervezetek kevésbé ismertek a fogyasztók körében, így valószínűleg csekély szerepük van az élelmiszer-pazarlás csökkentésében a mindennapi életben. A technológia, például az "élelmiszermentő" alkalmazások fejlesztése tovább erősödhet a jövőben, és különösen a fiatal generáció számára akár mindennapi eszközzé válhatnak az élelmiszerbeszerzés során. A civil szervezetek szerepe továbbra is jelentős lesz a tudatosság növelésével és az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó gyakorlatok összegyűjtésével,
ugyanakkor számukra az intenzívebb marketingmunka javasolt.
Hivatkozások
Alexander, C.–Bain, M.–Ikiz, E.–Motta, K.–Godard, J. A. S.–Parizeau, K. (2023): Food and organic waste diversion in industrial, commercial, and institutional (IC – I) sectors: A Canadian pilot project. Cleaner Waste Systems, 6., 100120. DOI: https://doi.org/10.1016/j.clwas.2023.100120
Aschemann-Witzel, J.–De Hooge, I. E.–Rohm, H.–Normann, A.–Bossle, M. B.–Grønhøj, A.–Oostindjer, M. (2017): Key characteristics and success factors of supply chain initiatives tackling consumer-related food waste–A multiple case study. Journal of cleaner production, 155., pp. 33–45. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.11.17348
Bauerné G., A.–Lukács, B. (2023): Már online is zöldülünk? A fogyasztók hozzáállása a vállalatok ökomarketing kommunikációjához az online térben. Táplálkozásmarketing, 10., (1.), pp. 3–9. DOI: https://doi.org/10.20494/TM/10/1/1
Bazsóné B., L. (2022): A rövid ellátási láncok szerepe a fenntartható városi élelmiszerellátásban. XVI. Soproni Pénzügyi Napok, Pénzügyi, adózási és számviteli szakmai és tudományos konferencia konferencia kötete, Sopron. pp. 259–273.
Borges, M. P.–Souza, L. H. R.–Pinho, S. D.–Pinho, L. D. (2019): Impact of a campaign for reducing food waste in a university restaurant. Engenharia Sanitaria e Ambiental, 24., pp. 843–848. DOI: https://doi.org/10.1590/S141341522019187411
Chowdhury, A. (2023, December): Role of Community-based organizations (CBO) in formalizing the informal E-waste dismantling sector of India: An Opinionated perspective. In: IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 1279., (1.): IOP Publishing. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/1279/1/012026
Egészségvonal (2022): Élelmiszer-hulladékok csökkentése. https://egeszsegvonal.gov.hu/e-e/2051-elelmiszerhulladekok-csokkentese.html Letöltés ideje: 2023. 11. 18.
Európai Tanács (2024): A termelőtől a fogyasztóig. https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/fromfarmto-fork/ Letöltés ideje: 2024. 03. 22.
European Comission (2022a): EU actions against food waste. https://food.ec.europa.eu/safety/food-waste/eu-actions-against-food-waste_en Letöltés ideje: 2022. 06. 29.
European Comission (2022b): Farm to fork strategy. https://food.ec.europa.eu/horizontal-topics/farmforkstrategy_en 2022.10.29 Letöltés ideje: 2023. 11. 18
Glied V. (2009): Civil szervezetek szerepe a környezeti ügyekben a dél-dunántúli régióban, Civil Szemle, 6., (4.) pp. 69–80.
Gonçalves, C.–Saraiva, S.–Nunes, F.–Saraiva, C. (2023): Food Waste in Public Food Service Sector–Surplus and Leftovers. Resources, 12., (10.): DOI: https://doi.org/10.3390/resources12100120
iRexfo (2023): Increase in reduction and recovery of expired food https://www.irexfo.eu/hu/kezdolap.html Letöltés ideje: 2023. 11. 18.
Kis E. M.–Gál J. (2019): Élelmiszer-pazarlás és mentés Magyarországon. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 14., (3.), pp. 61–66. DOI: https://doi.org/10.14232/JTGF.2019.3.61-66 Kiskosár. https://kiskosarbolt.hu/bevasarlo-kozosseg Letöltés ideje: 2023. 11. 18.
Magyar Élelmiszerbank Egyesület (2023): Közhasznúsági jelentés. Budapest.
Magyar Élelmiszerbank Egyesület (2024): https://www.elelmiszerbank.hu/hu/rolunk/kik_vagyunk.html
https://www.elelmiszerbank.hu/hu/eredmenyeink.html Letöltés ideje: 2024. 03. 15.
Maradék Nélkül (2019): Útmutató az élelmiszer-hulladékok keletkezésének megelőzéséhez. Budapest: Civil szektor, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Maradék Nélkül (2022): https://maradeknelkul.hu/magunkrol/rolunk/ Letöltés ideje: 2023. 11. 18.
Martin-Rios, C.–Demen Meier, C.–Pasamar, S. (2022): Sustainable waste management solutions for the foodservice industry: A Delphi study. Waste Management – Research, 40., pp. 1412–1423. DOI:
https://doi.org/10.1177/0734242X221079306
Matzembacher, D. E., Vieira, L. M., – de Barcellos, M. D. (2021): An analysis of multi-stakeholder initiatives to reduce food loss and waste in an emerging country–Brazil. Industrial Marketing Management, 93., pp. 591–604. DOI: https://doi.org/10.1016/j.indmarman.2020.08.016
Moggi, S.–Bonomi, S.–Ricciardi, F. (2018): Against food waste: CSR for the social and environmental impact through a network-based organizational model. Sustainability, 10., (10.), 3515. DOI: https://doi.org/10.3390/su10103515
Morone, P.–Imbert, E. (2020): Food waste and social acceptance of a circular bioeconomy: The role of stakeholders. Current Opinion in Green and Sustainable Chemistry, 23., pp. 55–60. DOI:
https://doi.org/10.1016/j.cogsc.2020.02.006
Morvay K. K. (2017): Az élelmiszer-pazarlás jelentősége és minimalizálási lehetőségei a szállodaiparban. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 12., (4.), pp. 233–245. DOI: https://doi.org/10.14232/jtgf.2017.4.233-245
Nébih (2022): Nébih-kutatás: kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások. https://portal.nebih.gov.hu/-/nebih-kutatas-kevesebb-elelmiszert-pazarolnak-a-magyar-haztartasok Letöltés ideje: 2022. 10. 30.
Nébih (2022): Negyedével csökkent az élelmiszer-pazarlásunk. https://portal.nebih.gov.hu/-/negyedevelcsokkent-az-elelmiszerpazarlasunk Letöltés ideje: 2022. 11. 18.
Nébih (2022a): Nébih-kutatás: kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások. https://portal.nebih.gov.hu/-/nebih-kutatas-kevesebb-elelmiszert-pazarolnak-a-magyar-haztartasok Letöltés ideje: 2023. 10. 30.
Nébih (2022b): Negyedével csökkent az élelmiszer-pazarlásunk. https://portal.nebih.gov.hu/-/negyedevelcsokkent-az-elelmiszerpazarlasunk Letöltés ideje: 2023. 11. 18.
Pleyers, G. (2021): A pandémia mint aréna – Társadalmi mozgalmak a COVID–19 idején. Civil Szemle, 18., (3.), pp. 7–31. http://hdl.handle.net/2078.1/254876
Reisinger A. (2022): A vállalatok és a társadalom lehetséges kapcsolódási pontjai – elméleti megközelítésben. Civil Szemle, 19., (1.), pp. 5–23. http://real.mtak.hu/id/eprint/162863
Ribbers, D.–Geuens, M.–Pandelaere, M.–van Herpen, E. (2023): Development and validation of the motivation to avoid food waste scale. Global Environmental Change, 78., 102626. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2022.102626
Salesforce (2022): The Nonprofit Marketing Guide, https://www.salesforce.org/resources/article/nonprofitmarketing/ Letöltés ideje: 2023. 11. 15.
Serge Kubanza, N.–Matsika, R.–Magha, C. G. (2022): Exploring the role of local authorities and community participation in solid waste management in sub-saharan Africa: a study of Alexandra, Johannesburg, South Africa. Local Environment, 27., (2.), pp. 97–214. DOI: https://doi.org/10.1080/13549839.2021.2010186
Shu, Y.–Booker, A.–Karetny, J.–O'Keefe, K.–Rees, K.–Schroder, L.–Roe, B. E. (2023): Evaluation of a community-based food waste campaign using a national control group. Waste Management, 160., pp. 101–111. DOI: https://doi.org/10.1016/j.wasman.2023.02.011
Szűcs R. S. (2019): Az élelmiszer-pazarlás és a fogyasztói tudatosság kapcsolata. Táplálkozásmarketing, 6., (1.), pp. 61–80. DOI: https://doi.org/10.20494/TM/6/1/5
Thorsen, M.–Croad, T.–Vincent, T.–Mirosa, M. (2022): Critical success factors for food waste reduction. Cleaner Waste Systems, 3., 100059. DOI: https://doi.org/10.1016/j.clwas.2022.100059
Warshawsky, D. N. (2015): The devolution of urban food waste governance: Case study of food rescue in Los Angeles. Cities, 49., pp. 26–34. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cities. Letöltés ideje: 2015. 06. 06.
World Health Organization (2024): Obesity and overweight. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight Letöltés ideje: 2024. 03. 25.
Xu, D. Y.–Lin, Z. Y.–Gordon, M. P. R.–Robinson, N. K. L.–Harder, M. K. (2016): Perceived key elements of a successful residential food waste sorting program in urban apartments: Stakeholder views. Journal of Cleaner Production, 134., pp. 362–370. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2015.12.107