Zoopedagógia és környezeti nevelés a védett és fokozottan védett állatfajok védelme érdekében a Jászberényi Állat- és Növénykertben

  • Orbán Zoltán Jászberényi Állat- és Növénykert
  • Fercsik Péter Jászberényi Állat- és Növénykert
  • Sárközy Tamás Jászberényi Állat- és Növénykert
Kulcsszavak: csoportvezetés, fenntarthatóság, ismeretterjesztés, kömyezetgazdagítás, környezeti nevelés, látványetetés, természetvédelem, zoopedagógia

Absztrakt

A jászberényi állatkertben 2001-ben indítottunk el egy élmény- és szemléltetés-központú zoopedagógiai kísérleti programot, száznál több védett és fokozottan védett állatfajbemutatásával. Erre a szemléltetésre épül a látogatók környezeti nevelése. Ennek alapját az élőszóval kísért előadások és foglalkozások jelentik, melyet az állatkert ingyenes szolgáltatásként biztosít. A program ideje alatt a látogatólétszám 39,5%-kal, 43 000 főről 60 000 főre, a vezetett csoportok száma 50-ről 240-re, a foglalkozásokon részt vettek száma 2374-ről 8500-ra nőtt. 2001-ben a látogatók 4,7%-a, 2002-ben 14,1%-a vett részt zoopedagógiai foglalkozásokon. Eredményeink igazolják, hogy az állatkerti közönség bevonható az élményközpontú környezeti nevelésbe. így a magyar állatkertek évi 3 000 000 látogatójukkal a környezeti nevelés elsődleges, ezáltal a természet- és környezetvédelem legfontosabb társintézményei lehetnek.

Hivatkozások

Bábosik, I. (1999): A nevelés elmélete és gyakorlata. - Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Hortobágyi, K. (szerk.) (1995): Környezeti nevelés az erdei iskolában. - Alapítvány a Magyarországi Környezeti Nevelésért, Budapest.

IUDZG/CBSG (IUCN/SSC) (1993): Az állatkertek természetmegőrzési világstratégiája. A világ állatkertjeinek és akváriumainak szerepe a Föld természeti értékeinek megőrzésében. - Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest.

Kleiman, D. G. (ed.) (1997): Wild mammals in captivity. - The University of Chicago Press, Chicago and London.

Labancz, Gy. (szerk.) (2001): Óvodások környezeti nevelése. - Alapítvány a Magyarországi Környezeti Nevelésért, Budapest.

Legány, A. (szerk.) (1993): Környezeti nevelés a táborban. - Alapítvány a Magyarországi Környezeti Nevelésért, Budapest.

Nahalka, I. (2002): Irányzatok találkozása - természettudományos nevelés a harmadik évezred elején. - In: Bábosik, I. & Kárpáti, A. (szerk.): Összehasonlító pedagógia. BIP, Budapest, pp. 168-185.

NAT, Nemzeti Alaptanterv (1995) - MKM.

NKNS, Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia (2001) munkaanyag. - Magyar Környezeti Nevelési Egyesület.

Palmer, J. & Neal, P. (2000): A környezeti nevelés kézikönyve. - Körlánc Környezeti Nevelési Program.

Pies-Schulz-Hofen, R. (2000): Az állatkerti állattartás alapjai. - Magyar Állatkertek Szövetsége és a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Pintér, T., Ilosvay, Gy. & Özvegy, J. (szerk.) (1997): Körlánc Könyvek 5. Pedagógiai lehetőségek az állatkertekben, zoopedagógia. - Körlánc Szegedi Munkacsoportja.

Rókusfalvy, P. (2002): A környezetpszichológia alapkérdései. - Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Standovár, T. & Primack, R. B. (2001): A természetvédelem biológiai alapjai. - Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Szabó, Á., Szemethy, L., Firmánszky, G. & Heltai, M. (2000): A visszatelepülő nagyragadozók természetvédelmi és vadgazdálkodási problémái. - In: Csányi, S. & Szemethy, L. (szerk.): A Vadgazdálkodás Időszerű Tudományos Kérdései (VITáK) 1. kötet. Ragadozók: Az ökológiai szerep és a vadgazdálkodási hatás ellentmondásai. Gödöllő, pp. 62-72.

Szerényi, G. (szerk.) (1994): Környezeti nevelés a szakkörön. - Alapítvány a Magyar Környezeti Nevelésért, Budapest.

Megjelent
2004-12-31