Veszélyeztetett fajok és populációk megőrzésének genetikai szempontjai, különös tekintettel fás növényekre

  • Mátyás Csaba NyME, Erdőmémöki Kar, Környezettudományi Intézet
Kulcsszavak: alkalmazkodóképesség, erdei fás növények, genetikai diverzitás, genetikai erőforrások, genetikai mintázat, génmegőrzés, legkisebb életképes populációméret

Absztrakt

A konzervációbiológia stratégiai feladatai közül a védelemre szoruló populációk kiválasztása és kezelése feltételezi a fajon belüli genetikai változatosság ismeretét. A megőrizni kívánt populáció fennmaradását az élőhely és a szükséges egyedszám megőrzése önmagában nem szavatolja. A kipusztulást a populáción belüli párosodás zavarai, a fajok közötti kölcsönkapcsolatok megszakadása (pl. beporzó vektor hiánya vagy megfogyatkozása) és a génkészlet erodálódása is kiválthatja. A genetikai szempontok figyelembevételét az is indokolja, hogy a faji areán belül általában evolúciósán kialakult térbeli genetikai mintázat létezik, amelynek fenntartása ugyanazon indokokkal támasztható alá, mint a faji diverzitásé. A konzerváció stratégiájának kidolgozása szempontjából a legkisebb életképes populációméret (LEP) nagysága a legfontosabb paraméter. A LÉP nagyságát nem lehet sematikusan megadni, mert azt a fajra jellemző genetikai rendszer, továbbá a demográfiai viszonyok és a környezeti feltételek, illetve azok fluktuációja határozza meg.

Hivatkozások

Hamrick, J. L., Godt, J. W. & Sherman-Broyles, S. L. (1992): Factors influencing levels of genetic diversity in woody plants. - New Forests 6 : 95-124.

Krusche, D. & Geburek, T. (1990): Überlegungen zur Erhaltung forstlicher Genressourcen unter besonderer Berücksichtigung der Stichprobengrösse. - Mitt. Bundesforsch. Anst. f. Forst- u. Holzwirtsch. Hamburg 164: 67-81.

Loeschke, V.,Tomiuk, J. & Jain, S. K. (1994): Conservation genetics. -Birkhäuser Verl., Basel, 440 pp.

Mátyás, Cs. (1986): Nemesített szaporítóanyag-termesztés. - Akadémiai Kiadó, Budapest, 136 pp.

Mátyás, Cs. (szerk.) (1996): Erdészeti ökológia. - Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 312 pp.

Mátyás, Cs. (2002): Erdészeti-természetvédelmi genetika. - Mezőgazda Kiadó, Budapest, 422 pp.

NRC [National Research Council] (1991): Managing global genetic resources o f forest trees. - National Academy Press, Washington D. C., 228 pp.

Standovár, T., & Primack, R. (2001): A természetvédelmi biológia alapjai. - Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 542 pp.

Megjelent
2004-12-31