Legfrissebb cikkeink:

2024-től a Természetvédelmi Közlemények elkészült cikkei folyamatosan jelennek meg az év során. A folyamatosan bővülő 30. kötet itt érhető el.

 

A Természetvédelmi Közlemények című lektorált, magyar nyelvű, szakmai folyóirat a 2024-es évben is várja a kéziratokat.

A lap fókuszában elsősorban hazai és a Kárpát-medence más térségeit érintő természetvédelmi kérdések állnak. A kötetben megjelenő cikkek az ingyenes online megjelenésnek köszönhetően a magyar szakmai közönség széles köréhez eljutnak. Így a folyóirat lehetőséget nyújt a kutatók számára, hogy eredményeiket ne csak a tudományos közösség számára, hanem a természetvédelemben dolgozó kollégák felé is kommunikálják, segítve ezáltal eredményeik természetvédelmi hasznosulását.

Küldetésünknek tekintjük, hogy a gyakorlati természetvédelmi szakemberek igen értékes terepi tapasztalatait is közkinccsé tegyük, hiszen ezek az ismeretek a hivatásos kutatók által tervezett vizsgálatokat jól kiegészítve járulhatnak hozzá a hazai természetvédelmi tudás gyarapodásához. Folyóiratunkba határon túli kollégák és pályájuk kezdetén álló szakdolgozók, PhD hallgatók cikkeit is várjuk.

Lapunkban négy különböző szekcióban van lehetőség cikkek publikálására:

A tudományos módszerekkel végzett természetvédelmi biológiai kutatások eredményeit a Természettudományos kutatások szekciónkba várjuk.

Társadalomtudományi módszerek a természetvédelem szolgálatában szekciónk olyan cikkeket fogad, amelyekben társadalomtudományos módszereket is alkalmaztak élőhelyek, természeti értékek, ökoszisztéma-szolgáltatások megőrzését szolgáló kutatásokban, beleértve a hagyományos tudás feltárását is.

Gyakorlati természetvédelmi tapasztalatok című szekciónk elsősorban a természetvédelemben dolgozók írásait várja terepi felmérésekről, beavatkozások eredményeiről, vagy a természetvédelmi gyakorlat problémáiról. Mivel ezek a cikkek jellegükben eltérnek a tudományos céllal tervezett kutatások ismertetésétől, ezért külön szekciót nyitottunk számukra.

Könyvek és digitális anyagok ismertetése szekciónkban szívesen látjuk a folyóirat tematikájához illeszkedő magyar vagy külföldi könyvek bemutatást, természetvédelemben alkalmazható internetes oldalak, programok (pl. adatbázisok, elektronikus határozók, okostelefonos alkalmazások, stb.) ismertetését.

A folyóirat DOI azonosítóval rendelkezik, ezen kívül angol nyelvű absztraktokkal is segítjük a folyóirat nemzetközi láthatóságát. A folyóiratot az MTMT indexeli, az egyes cikkeket a REAL, a teljes köteteket a REAL-J repozitórium archiválja.

A kéziratok beküldési határideje a 2024 decemberében megjelenő 30. kötethez: 2024. április 15.

Felhívnánk figyelmüket, hogy az idei évtől kezdődően az elkészült cikkek már a teljes kötet megjelenése előtt, az év során folyamatosan elérhetővé válnak honlapunkon, early view formátumban.

A kéziratokat az alábbi címre kérjük benyújtani: termeszetvedelmi.kozlemenyek@gmail.com.

A kötet formai útmutatója az alábbi linken érhető el: https://ojs.mtak.hu/index.php/termvedkozlem/szerzoi_utmutato