A szénhidrátok és a gastrointestinalis rendszer

  • Csaba Lőrinczi DPC-OHII Infektológiai Osztály
  • Ákos Iliás Semmelweis Egyetem, Klinikai Központ, Belgyógyászati és Onkológiai Klinika, Budapest

Abstract

ÖSSZEfOGLALÁS: Napjainkban egyre elterjedtebb az úgynevezett „nyugati típusú” diéta, amelynek jellegzetessége a nagy mennyiségű zsír-, illetve szénhidráttartalom és a többszörösen feldolgozott élelmiszerek nagy aránya. Az emberi szervezet az evolúció során azonban nem ehhez a diétához adaptálódott, így az étrenddel bevitt jelentős kalória megterheli a testünket, köztük a gastrointestinalis rendszert és különböző betegségek kialakulásához vezethet. A legalapvetőbb zavar a bél mikrobiom megváltozása, amely a bél permeabilitásának fokozásán keresztül a mucosalis immunitás zavarát okozza. A közleményben a szerzők a különböző szénhidrátok útját mutatják be az emésztőrendszerben, illetve ezek kapcsolatát a bélben lezajló patológiás folyamatokkal.

Author Biography

Csaba Lőrinczi, DPC-OHII Infektológiai Osztály

A Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályán dolgozik belgyógyászinfektológusként. Jelenleg gasztroenterológiai szakképzését tölti. Fő érdeklődési területe a hepatológia, azon belül is a zsírmáj és a nem invazív fibrosis markerek.

Published
2024-01-14
How to Cite
Lőrinczi, Csaba, and Ákos Iliás. 2024. “A szénhidrátok és a Gastrointestinalis Rendszer”. Hungarian Archives of Internal Medicine 76 (5-6). Budapest, 226-31. https://doi.org/10.59063/mba.2023.76.5-6.2.
Section
Összefoglaló közlemény