A fogyasztó és vállalkozás közötti jogvita megoldására szolgáló alternatív vitarendezési fórumokra vonatkozó összehasonlító elemzés, különös tekintettel Ausztria, Németország, Szlovénia és Szlovákia tagállami szabályozására

  • Noémi Suri
  • Hajnalka Szinek Csütörtöki
  • Attila Dudás

Absztrakt

A tanulmány célja Ausztria, Németország, Szlovénia, valamint Szlovákia polgári anyagi jogi és polgári eljárásjogi szabályozásának összehasonlító elemzése a fogyasztó és vállalkozás közötti jogvita megoldására szolgáló alternatív vitarendezési fórumok tekintetében.

E cél megvalósítása érdekében az írás az összehasonlító elemzés eszköztárával élve első lépésként azt tisztázza, hogy a kutatási feladatban vizsgálat alá vett országok, hogyan szabályozzák az alternatív vitarendezési fórumokra vonatkozó kérdésköröket. Ezt követően azt mutatja be, hogy milyen speciális anyagi jogi és eljárásjogi szabályozás vonatkozik a fogyasztó és a vállalkozás közötti jogvita megoldására rendelkezésre álló alternatív vitarendezési fórumokra. Végül részletes vizsgálat alá veszi a békéltető testületi tagokra (különösen a tagok választásra, kinevezésre, összeférhetetlenségre) vonatkozó speciális rendelkezéseket.

Megjelent
2023-09-20
Folyóirat szám
Rovat
Kiemelt Tanulmány