Transzverzális maxilla-szűkület kezelésének lehetőségei

  • Fanni Juhász Semmelweis Egyetem, Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika
  • Asadzadeh Mohammadreza F+G DENT
  • Bálint Nemes Semmelweis Egyetem, Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika
  • Réka Macsali Semmelweis Egyetem, Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika
  • Noémi Rózsa Semmelweis Egyetem, Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika
Kulcsszavak: Transzverzális szűkület, Hyrax, szkeletális elhorgonyzás, sutura palatina mediana, cone-beam CT (CBCT)

Absztrakt

A felső állcsont transzverzális szűkülete gyakori ortodonciai eltérés, melynek kezelése nagyban függ a páciens életkorától, fejlettségétől. Korai stádiumban a sutura palatina mediana repesztésével érhetjük el az állcsont tágítását, amihez a fogakon gyűrűkkel rögzülő Hyrax-készüléket vagy a fogakat beborító akrilátból készült splint-Hyraxot használjuk.
A sutura fúziója után a tágítás sikertelenségének és a fogak károsításának elkerülése céljából sebészileg támogatott expanziót végzünk.
Az ortodonciai minicsavarok alkalmazása fokozhatja a szkeletális hatást, így későbbi életkorban is lehetővé teheti az állcsontszűkület kezelését. Az így elhorgonyzott tágító készülékek szkeletális hatása megegyezik a hagyományos készülékes kezelésekével, azonban a fogak dőlése, a parodontium károsodása csökken. További előnye, hogy olyan esetekben is használhatjuk, amikor a fogakat elhorgonyzásba nem tudjuk bevonni (aplasia, mozgó tejfogak vagy parodontálisan érintett fogak esetén). Szkeletális III. osztályú eltérések esetén a maxilla protrakciója során is előnyösebb lehet ezen készülék alkalmazása.
Az optimális kezelési terv felállításához CBCT-felvétel szükséges, melyen minicsavarok tervezett alkalmazása esetén azok elhelyezése is megtervezhető.

Megjelent
2017-12-17
Hogyan kell idézni
JuhászF., MohammadrezaA., NemesB., MacsaliR., & RózsaN. (2017). Transzverzális maxilla-szűkület kezelésének lehetőségei. Fogorvosi Szemle, 110(4.), 117-121. https://doi.org/10.33891/FSZ.110.4.117-121
Rovat
Eredeti cikk (original article)