Hogy minden falat számítson: étrendi ajánlás az amerikaiaknak
Absztrakt
Az 1980-ban megjelent első kiadás óta az Amerikaiaknak szóló étrendi ajánlások (Dietary Guidelines for Americans) tudományosan megalapozott tanácsokat adnak arra vonatkozóan, hogy mit kell enni és inni az egészség megőrzése, a krónikus betegségek kockázatának csökkentése és a tápanyagszükséglet kielégítése érdekében. Az étrendi ajánlások közzétételét az 1990. évi Nemzeti Táplálkozásfigyelő és Kapcsolódó Kutatási Törvény (National Nutrition Monitoring and Related Research Act) írja elő, amely kimondja, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (U. S. Departments of Agriculture, USDA) és az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma (Health and Human Services, HHS) legalább öt évente közösen tegyen közzé egy jelentést, amely táplálkozási és étrendi információkat, ajánlásokat tartalmaz a lakosság számára. A törvény (Public Law 101-445, 7 United States Code 5341 et seq.) előírja, hogy az étrendi ajánlásoknak a jelenlegi tudományos és orvosi ismereteken kell alapulniuk. Az étrendi ajánlások 2020-2025-ös kiadása a 2015-ös kiadásra épül, a 2020-as étrendi ajánlások tanácsadó bizottságának tudományos jelentésén (Scientific Report of the 2020 Dietary Guidelines Advisory Committee) alapuló felülvizsgálatokkal, valamint a szövetségi ügynökségek és a lakossági észrevételek figyelembevételével.
Hivatkozások
U.S. Department of Agriculture, U.S. Department of Health and Human Services. (2020). Dietary Guidelines for Americans, 2020–2025. 9th Edition. http://www.dietaryguidelines.gov
Copyright (c) 2021 Judit Schmidt (Szerző)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.