Bálványfa (Ailanthus altissima) elleni természetvédelmi kezelés a fokozottan védett tornai vértő élőhelyén

  • Szűts Fanni Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Absztrakt

A természetvédelem egyik fő feladata a természetes biodiverzitás megőrzése. Az ez ellen ható adventív, invazív fajokkal történő növényzeti uniformizálódás országosan fellépő probléma, melynek megoldásához elengedhetetlen az ellenük vívott győztes és vesztes csaták tapasztalatainak megosztása.
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén, az adventív fafajok terjedése a szárazgyepi nyílt élőhelyek területi visszaszorulását okozza, így több ritka, védett, valamint fokozottan védett növényfaj előfordulása van/volt közvetlen veszélyben. Ezek között van a hazánkban csak a tomanádaskai Alsó-hegyen és a Cserehát egy pontján előforduló tornai vértő (Onosma tornense Jáv.). E faj élőhelyének rovására agresszíven terjed az adventív, invazív bálványfa (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle). A területen vegyszeres (Medalion) kísérletek és kezelések folytak a természetközeli állapot visszaállításának érdekében.

Hivatkozások

Farkas, T. (1999): A bálványfa elterjedési térképe. - Kutatási jelentés, ANPI, Jósvafő.

Pannill, P. (1995): Tree-of-Heaven control. - Maryland Department o f Natural Resources, Forest Service Stewardship Bulletin.

Szűts, F. (1999): Onosma tomense ponttérképezése az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területén. - Kutatási jelentés, ANPI, Jósvafő.

Megjelent
2004-12-31