A székicsér (Glareola pratincola) állománya és védelme a Nagykunságon

  • Csíder Ibolya Debreceni Egyetem, Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék
  • Gyüre Péter Debreceni Egyetem, Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék
  • Monoki Ákos Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Kulcsszavak: Mezőgazdasági terület, élőhelyváltozás, költőcsapda, élőhely-preferencia, szezonalitás

Absztrakt

A székicsér hazánk fokozottan védett madárfaja, a populáció jelentős hányada napjainkban a Nagykunságon található meg. A vizsgálat célja főleg a Kisújszállás határában élő állomány nagyságának meghatározása volt, valamint az, hogy felmérje a területen található különböző agrárkultúrák preferáltságát is, ily módon következtetve az élőhelyválasztás okaira. Megállapítottuk, hogy a mezőgazdasági kultúrák közül a legkedveltebb a napraforgó, mint fészkelési terület, valamint a pihentetett, szárazon hagyott rizsparcellák, melyek a fiókanevelés időszakában játszottak fontos szerepet. A havi élőhely-preferencia vizsgálat által kapott eredmények pedig a székicsérek itt-tartózkodási idejének különböző szakaszaira utalnak: az egyes területek előnyben részesítése a faj életciklusa szerint változott. A vizsgálatokból kiderült, hogy a székicsér az élőhelyén bekövetkezett, megváltozott körülmények ellenére, megtalálta azokat a területeket, melyek biztosítják az életviteléhez szükséges feltételeket. Azonban ügyelnünk kell arra, hogy a természetvédelmi tevékenységeket a székicsér életciklusához igazodva valósítsuk meg, ezzel befolyásolható a költés eredményessége is, mely elsődlegesen kitűzött célnak tekintendő.

Hivatkozások

Aebischer, N. J., Robertson P. A. & Kenward R. E. (1993): Compositional analysis of habitat use from animal radio-tracking data. – Ecology 74: 1313-1325.

Ivlev, V. S. (1961): Experimental ecology of the feeding of fishes. – Yale University Press, New Haven.

Kapocsi, I. (2002): Időjárási tényezők hatása a szántóföldi növénykultúrában költő székicsér populációra – A Puszta 2000 17: 10-14.

Kovács, G. & Kapocsi, I. (2005): Székicsér (Glareola pratincola) – In: Ecsedi Z. (szerk.) (2005): A Hortobágy madárvilága. Mezőgazda Kiadó, Budapest, pp. 272-276.

Oláh, J., ifj. (1993): Székicsérek fészkelése agrárterületen és vonulás előtti gyülekezése Szarvas környékén 1993-ban. – Partimadár 3: 19-21.

Oláh, J., ifj. & Széll, A. (1994): A székicsér (Glareola pratincola) fészkelése és védelmi helyzete Magyarországon 1994-ben. – Partimadár 4: 25-28.

Papazoglon, C., Konstantin, K., Waliczky, Z. & Burfield, I. (2004): Birds in the European Union, a status assessment. – BirdLife International, Cambridge.

Rakonczay, Z. (szerk.) (1989): Vörös Könyv. A Magyarországon kipusztult és veszélyeztetett növény- és állatfajok. – Akadémia Kiadó, Budapest, 128. pp.

Széll, A. (1993): A székicsér (Glareola pratincola) fészkelőhely-választása agrár élőhelyeken. – Partimadár 1: 8-15.

Megjelent
2009-12-31