Sajtkészítők a Balaton-felvidék helyi élelmiszerrendszerében

Táj és gazdaság összefüggései jelenkori kistermelői gyakorlatokban

  • Balogh Pál PTE BTK TKI Néprajz Kulturális Antropológia Tanszék
Kulcsszavak: kézműves sajtkészítés, helyi élelmiszerrendszer, turizmus,, újfajta kézműves termékek, rövid ellátási láncok

Absztrakt

A kézműves sajtok az „újfajta kézműves termékek” jellegzetes megjelenési formáját jelentik, példájukon keresztül jól vizsgálható a helyi élelmiszerrendszerek és a városról vidékre költöző termelők működése. A tanulmány a témát egy erőteljes turizmus és dzsentrifikáció által jellemzett magyarországi terület, a Balaton-felvidék sajtkészítőinek esettanulmányán keresztül mutatja be. A gazdálkodók tevékenységét a külső tényezők és a belső erőforrások vizsgálatán keresztül értelmezi, ez alapján tekinti át a termelés, feldolgozás és értékesítés egymással összefüggő részterületeit, sorolja típusokba a gazdaságokat. A tanulmány rámutat arra, hogy a tér által meghatározott turizmus jelentős hatást tud gyakorolni a termelői gyakorlatokra, mellyel azonban az eltérő típusok eltérő módon élnek. Ugyanakkor a turizmus képes lehet hozzájárulni olyan gazdaságok fennmaradásához is, melyek nélküle nem tudnának sikeres gazdasági gyakorlatokat folytatni.
Megjelent
2022-06-30
Hogyan kell idézni
BaloghP. (2022). Sajtkészítők a Balaton-felvidék helyi élelmiszerrendszerében: Táj és gazdaság összefüggései jelenkori kistermelői gyakorlatokban. Szociológiai Szemle, 32(1), 114-144. https://doi.org/10.51624/SzocSzemle.2022.1.6
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok