Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) „Külföldi tiszteleti tag” kitüntetésben részesítette Johannes Wessel professzort!

Absztrakt

A Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Hans Wessel professzor életművének elismeréseként tiszteletbeli külföldi tagsági díjjal tüntette ki. Ebből az alkalomból közöljük Prof. Ijjas és Prof. Bogárdi üdvözletét Prof. Wessel barátai és volt tanítványai nevében.

Szerző életrajzok

Ijjas István , Magyar Hidrológiai Társaság

IJJAS ISTVÁN Okl. mérnök, okl.gazd.mérnök, Eur.Ing., Dr.habil. Nemzetközi kitüntetése: For the Contributions to the Worldwide Advancement of the Science of Irrigation and Drainage Plaque. Hazai kitüntetései: Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (Polgári Tagozat), Kvassay Jenő Díj, Bogdánfy Ödön Díj, Pro Re Rustica Medal, For Progress Medal.

1962-től tagja a Hidrológiai Társaságnak. Tagja volt az Oktatási Bizottságnak, a Nemzetközi Bizottságnak, vezetőségi tagja volt a Vízgazdálkodási Szakosztálynak, az Európai Integrációs Ad Hoc Munkacsoport elnöke, az MHT elnökségi tagja és az MHT több nagyrendezvényének szervezője volt.

Több mint 130 publikációja jelent meg. Dolgozott a Budapesti Vízügyi Igazgatóságon, a Tisza-vidék Mezőgazdaság-fejlesztési Irodánál és két évig a Delfti Műszaki Egyetem vendégprofesszora volt. Többször volt ENSz szakértői megbízása. A Nemzetközi Öntözési és Vízrendezési Szövetség (ICID) európai alelnöke és az ICID Víz- és Területgazdálkodási Döntési Rendszerek Munkacsoportjának elnöke volt. Jelenleg az ICID Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és az Európai Regionális Munkacsoport titkára.

Jelenleg a fő szakmai, tudományos és oktatási érdeklődési köre az európai integráció előkészítése és végrehajtása a vízgazdálkodás területén. Tagja az európai bizottság által létrehozott Vízgyűjtő Gazdálkodás Legjobb Módszerei Szakértő Csoportnak és a tíz közép- és kelet-európai EU tagjelölt országban folyó, az EU Víz Keretirányelvének Végrehajtása a Területi Vízgazdálkodásban Dialógus nemzetközi koordinátora a GWP, a WWF és az ICID felkérésére. Számos nagy nemzetközi projektben vett részt és több nemzetközi projekt koordinátora volt. Jelenleg az EU 5. K&F keretprogram ECOGIS és HARMONICOP program, valamint a Vizes Élőhelyek Kiválósági Hálózata Tudományos Koordináló Tanácsának a tagja.

Tagja a Magyar Akkreditációs Bizottság Építő, Építész és Közlekedés Tudományi Szakbizottságának és az Igazságügyi Műszaki Szakértői Bizottság Építőmérnöki Albizottságának.

Bogárdi János, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Víztudományi Kar, Víz és Környezetpolitikai Tanszék

BOGÁRDI JÁNOS 1969-ben szerzett építőmérnöki és 2019-ben arany diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1971-ben a Padovai Egyetemen (Olaszország) nyert posztgraduális diplomát hidrológiából. Mérnökdoktori képesítését (Dr.-Ing.) a németországi Karlsruhei Egyetemen szerezte 1979-ben. Asszisztensként dolgozott a BME Vízgazdálkodási Tanszékén (1969-1971) majd a Karlsruhei Egyetemen (1974-1979), ahol 1980-1983 között szenior kutató is volt. Több éven át működött konzultánsként Németországban és Afrikában (1971-1973 és 1983-1985 között). 1985 és 1988 között az Asian Institute of Technology (AIT, Thaiföld) docense (associate professzor). 1989 és 1995 között a Wageningen-i Mezőgazdasági Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. 1995-töl 2003-ig az UNESCO főmunkatársa és a Fenntartható Vízgazdálkodás Szekció vezetője Párizsban. 2003 és 2009 között az ENSZ Egyetemének bonni Környezet és Emberi Biztonság (UNU-EHS) intézetének alapító igazgatója. 2007-2009 között az UNU európai vicerektora. 2009-től 2012-ig a Bonni Egyetem Fejlesztéskutatási Központján (ZEF) belül működő nemzetközi Global Water System Project (GWSP) végrehajtó igazgatója. 2004-től a Bonni Egyetem Mezőgazdasági Karának kooptált professzora. 2012 óta a ZEF kiemelt munkatársa. 2016-tól az AIT megkülönböztetett vendég professzora. 2017 óta a kőszegi Felsőfokú Tanulmányok Intézetének tudományos tanácsadója, 2022-től a mexikói Universidad Autonóma del Estado de Hidalgo (UAEH) tiszteletbeli vendég professzora. Több mint 200 tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője. Több, főleg közép európai egyetem kitüntetettje. A Varsói Mezőgazdasági Egyetem (1996), a BME (1997) és a Nizsnij Novgorodi Állami Építészeti és Építőmérnöki Egyetem tiszteletbeli doktora (Dr.h.c.). 2008-ban a Cannes-i nemzetközi Vízdíj (Grand Prix des Lumières de l’Eau) kitüntetettje. 2022-ig az MHT Hidrológiai Közlöny szerkesztőbizottsági tagja. 2017 óta a MHT külföldi tiszteleti tagja.

Major Veronika , Hidrológiai Közlöny

MAJOR VERONIKA okleveles vegyipari gépészmérnök (Budapesti Műszaki Egyetem), jogi szakokleveles mérnök (Eötvös Loránd Tudományegyetem), egyetemi doktor. A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség alelnöke, a Műszaki Igazságügyi Szakértői Testület tagja, a Magyar Hidrológiai Társaság Hidrológiai Közlönyének főszerkesztője. A Benedek Pál-díj (2019) a Kvassay Jenő emlékérem (2023) és a Pro Aqua emlékérem (2024) tulajdonosa.

Hivatkozások

x
Megjelent
2024-09-09
Hogyan kell idézni
IjjasI., BogárdiJ., & MajorV. (2024). Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) „Külföldi tiszteleti tag” kitüntetésben részesítette Johannes Wessel professzort!. Hidrológiai Közlöny, 104(EN_1), 53-57. Elérés forrás https://ojs.mtak.hu/index.php/hidrologiaikozlony/article/view/17081
Rovat
Életutak