A köteles polgári védelmi szervezetek COVID-19 Pandémiás helyzetben történő alkalmazásának problémái és azok kiküszöbölési lehetőségei

Kulcsszavak: polgári védelmi szervezet, önkormányzat, COVID-19, közbiztonsági referens, különleges jogrend

Absztrakt

 A 2012-ben történt katasztrófavédelmi jogszabályi környezetváltozás okán, az önkormányzatoknál létrehozták a közbiztonsági referensi státuszt. Ezen referens feladatköre a katasztrófavédelem új, egységes, integrált rendszerében a polgármesterre háruló polgári védelmi feladatok támogatása.
A 2020 márciusában kihirdetett különleges jogrend egy merőben új helyzet elé állította a helyi közigazgatás rendszerét. A védekezéshez az önkormányzatoknak nem állt rendelkezésre megfelelő létszámú humánerőforrás, így felmerült a köteles polgári védelmi szervezetek alkalmazásának lehetősége is. Ám ennek megvalósítás-vizsgálata során számos probléma merült fel, melyet ezen cikk szerzői megpróbálnak feltárni és azokra a legújabb védelmi jogszabályváltozásokat is figyelembe véve további javaslatokat tenni, hogy ez az évtizedek óta fennálló rendszer is igazodjon a XXI. század kihívásaihoz.

Hivatkozások

1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról
2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról
2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről
2012. évi LXXII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény módosításáról
2021. évi XCIII. törvény a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról
234/2011. (XI. 10.) Korm. rendelet a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény végrehajtásáról
40/2020. (III.11.) Korm.rendelet veszélyhelyzet kihirdetéséről
6/2018. (VI. 12.) BM OKF utasítás a polgári védelmi szervezetek megalakításával, riasztásával, valamint katasztrófaveszély és veszélyhelyzet esetén történő alkalmazásával kapcsolatos feladatokról
62/2011. (XII. 29.) BM rendelet a katasztrófák elleni védekezés egyes szabályairól
Ambrusz, József 2022. Katasztrófák következményeinek felszámolása, valamint a helyreállítás, újjáépítés vezetés-irányítási, műszaki feladatainak lehetséges megoldásai.” Studia Doctorandorum Alumnae I. : Válogatás a DOSz Alumni Osztály tagjainak doktori munkáiból. Budapest: Doktoranduszok Országos Szövetsége, 13–154.
Bonnyai, Tünde és Rácz, Réka 2012. Az új katasztrófavédelmi szabályozás – jegyzet és jogszabálygyűjtemény – közbiztonsági referensek felkészítéséhez. Szerkesztette: Mógor Judit. Budapest: BM OKF.
Dániel, Zoltán 2023. A különleges jogrend helye, szerepe a katasztrófák elleni védekezésben, a kőbányai önkormányzat Covid-19-járvány miatti tevékenysége tükrében. In Válogatás a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Had- és Rendészettudományi Szekciójának pályamunkáiból II. - Rendészettudomány, szerkesztette: Hermina Horváth, Budapest: Ludovika Egyetemi Kiadó, 7–38.
Muhoray, Árpád 2021. A katasztrófák kezelésének perspektívái és összkormányzati kapcsolódások a 21. században. Szerkesztette: Kádár Pál. Védelmi-biztonsági Szabályozási és Kormányzástani Műhelytanulmányok (Nemzeti Közszolgálati Egyetem Védelmi-Biztonsági Szabályozási és Kormányzástani Kutatóműhely)
Muhoray, Árpád 2017. A polgári védelem helye a modern katasztrófavédelemben.” Szerkesztette: Farkas Tibor. Hadmérnök 12(2): 188–200.
Megjelent
2024-07-08
Rovat
Honvédelem