Az Automatizált Határellenőrzési Rendszer működésének vizsgálata és értékelése

Kulcsszavak: határellenőrzés, automatizált határellenőrzés, AHR, Schengen, határigazgatás

Absztrakt

 

Absztrakt
Cél: A tanulmány célja a magyar-ukrán (schengeni külső) határszakaszon 2021-ben végrehajtott Automatizált Határellenőrző Rendszer működési tesztelés-értékelés körülményeinek és eredményeinek bemutatása. A hangsúlyt a rendszer működési hatékonyságára fektettük.
Módszertan: Dokumentum- és tartalomelemzés segítségével megvizsgáltuk a rendszer elméleti és jogi hátterét, szabályozási körülményeit, az eredmények elérése érdekében minősítési mérést hajtottunk végre, melynek alapját eszközés módszerspecifikus szempontrendszerek alkották.
Megállapítások: A mérések és értékelések során megállapítottuk, hogy a határforgalom- ellenőrzésben alkalmazott humán erőforrás és az ellenőrzés végrehajtási idejének arányát illetően az automatikus határellenőrző rendszernél végrehajtott ellenőrzés hatékonyabbnak bizonyult.
Érték: Az Automatizált Határellenőrző Rendszer komponenseit alkotó kioszkok és automatizált átléptető (fix) kapuk hazai tesztelésére és értékelésére schengeni szárazföldi határátkelőhelyen korábban még nem került sor, ezért e vizsgálat és az azon alapuló tanulmány egyedülálló a határrendészeti szcénában.

Hivatkozások

Balla J. (2013). Automatizált Határellenőrzési Rendszer. Rendvédelem, 2(4), 21–35.

Balla J. (2019). A biometrikus adatokat tartalmazó úti és személyazonosító okmányok biztonságnövelő hatása a határ-, illetve közbiztonság alakulására. Dissertationes Doctorales. Dialóg Campus Kiadó.

Jose, S., Daniela, M, Cristina, C., Isaac, M. & Enrique, C. (2016). Automated border control e-gates and facial recognition systems. Computers & Security, 62, 49–72. https://doi.org/10.101/j.cose.2016.07.001

Kincses Á., Mihaliczkó G. & Tóth G. (2014). A Magyarország átutazó forgalmában érintett települések lehatárolása. Területi Statisztika, 54(3), 237–252.

Otti Cs. (2019). Biometriaalapú beléptető rendszerek alkalmazhatósága tömegtartózkodású helyeken. Doktori értekezés. Óbudai Egyetem.

Megjelent
2023-02-24
Hogyan kell idézni
Zsákai L., BallaJ., Herczeg M., Vájlok L., Vedó A., & PetőJ. (2023). Az Automatizált Határellenőrzési Rendszer működésének vizsgálata és értékelése. Belügyi Szemle , 71(2), 303-315. https://doi.org/10.38146/BSZ.2023.2.7
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok