Az emberi méltóság a rendőrséget is érintő válságkommunikációban

  • György Pokrócos Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Kulcsszavak: emberi méltóság, kommunikáció, média, válság

Absztrakt

Cél: A cikk célja bemutatni, mennyiben érinti a közérdeklődésre számot tartó események kommunikálása a rendőrséget és a médiát.
Módszertan: Írásomban összegyűjtöttem az erre vonatkozó szabályokat, illetve nemzetközi és hazai példákkal alátámasztva összehasonlítottam a magyar jogszabályoknak megfelelő kommunikációt olyan, világszerte elterjedt eseményekkel, amelyek publikálásai nem ezeknek a szabályoknak megfelelően történtek.
Megállapítások: A rendőrségi kommunikáció – amely gyakran válságkommunikáció is egyben – rendszerint tájékoztatást ad azokról az esetekről, amelyek a hatáskörébe tartoznak. Ha általánossá válik a rendőrségi kamerafelvételek közzététele, egy szabályt akkor is szem előtt kell tartani: az emberi méltóság sérthetetlen és tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő öncélú és sértő bemutatása.
Érték: Ameddig a magyar rendőrök nem viselnek testkamerát, és annak felvételeit nem teszik közzé, ebből fakadó jogsértéstől nem kell tartani. A rendőrség honlapján az áldozatokat gúnyoló, más kárán örvendő írások nem kizárólag a rendőrség tekintélyét rombolják. Alkalmasak arra is, hogy az érintettek emberi méltóságát megsértsék. A jövőben továbbra is nyomon követem és elemzem az emberi méltóságot sértő közleményeket, híreket.

Hivatkozások

Balogh L. & Füstös M. (2015). Szexuális erőszakkal, kapcsolati erőszakkal és prostitúcióval kapcsolatos hírek a magyar rendőrség honlapján. Észrevételek és javaslatok médiaetikai szemszögből. Magyar Rendészet, 15(1), 59–72.

Barlai R. & Kővágó Gy. (1996). Válság- (katasztrófa) kommunikáció, tanulmányok és szemelvények. Petit Real Könyvkiadó.

Koltay A. & Nyakas L. (2015). Magyar és európai médiajog. Wolters Kluwer Kft.

Schweickhardt G. (2013). Katasztrófavédelmi igazgatás. Nemzeti Közszolgálati és Tankönyvkiadó Zrt.

Vékás L. & Gárdos P. (2018). Kommentár a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényhez. Wolters Kluwer Kft.

Megjelent
2022-07-17
Hogyan kell idézni
PokrócosG. (2022). Az emberi méltóság a rendőrséget is érintő válságkommunikációban. Belügyi Szemle , 70(7), 1447-1467. https://doi.org/10.38146/BSZ.2022.7.6
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok