A rendészet egyedi megjelenése különböző országokban

Kulcsszavak: rendőr, rendőrség, rendészet, elismertség

Absztrakt

Cél: A rendészeti feladatot ellátó szervezetek létének kommunikálása a civil társadalom felé egyre inkább fontos feladat. A láthatóság és az állami feladatot ellátó szerv hagyománya, történelme vagy akár feladata bemutatásának hitelességét az növeli, ha ez nem tolakodó módon történik. A 20. század végére tehető annak a módszernek az elterjedése, amely a forgalomban lévő pénzérmék segítségével hozza közelebb a mindennapok embereihez a rendészeti szervet és annak munkáját, legyen az a rendőrség, a tűzoltóság, a csendőrség vagy összességében a rendészeti tevékenység. A szervezet közvetlen bemutatásán túl, közvetetten a rendészeti feladat fontosságára is felhívják ily módon a figyelmet, növelve ezzel az adott szervezet és azon keresztül a rendészeti tevékenység elismertségét.
Módszertan: Jelen írás minden földrészre kiterjedően egy-két példával illusztrálva kívánja a fenti kommunikációs tevékenység gyakorlatát bemutatni. A bemutatáshoz a saját vonatkozó gyűjtemény értékelésén túl a szerző néhány jelentősebb katalógus iránymutatásait is figyelembe vette, illetve az egyes országok hivatalos pénzverdéinek információira is támaszkodott.
Megállapítások: A hazai szervek nem használják ki azt a lehetőséget, amely a kommunikáció e formájában rejlik. A példák azt mutatják, hogy a publikált módszer hatékony eszköz lehet a lakosság tájékoztatására.
Érték: Érdemes lenne vizsgálni hasonló módszereket a tájékoztatás és népszerűsítés érdekében, illetve csatlakozni azon országok táborához akik hatékonyan kommunikálják a „szolgáltatásukat”.

Hivatkozások

Bodrogi P., Molnár J. & Zeidler S. (2005). Nagy magyar kitüntetéskönyv – a magyar állam rendjelei és kitüntetései. Rubicon-Ház Bt.

Christián L. (2009). A Guarda di Finanza, az olasz pénzügyőrség. Rendészeti Szemle, 57(5), 105–119.

Harenberg, B. (Szerk.) (1984). Az emberiség krónikája. Officina Nova.

Káplár L. (1984). Ismerjük meg a numizmatikát. Gondolat Könyvkiadó.

N. Rózsa E. (2019). Az államiság modelljei a Közel-Keleten – A vahhábita királyságtól az iszlám köztársaságig. Dialóg Campus.

Tóth Cs. (2020). Pénzek színes világa. Martin Opitz Kiadó.

Vájlok L. (2021). Hommage à la Police (in nummis)! Magyar Rendészet, 21(1), 117–128. https://doi.org/10.32577/mr.2021.1.8

Megjelent
2022-04-22
Hogyan kell idézni
VájlokL. (2022). A rendészet egyedi megjelenése különböző országokban. Belügyi Szemle , 70(4), 769-788. https://doi.org/10.38146/BSZ.2022.4.8
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei