Hogyan kezeljük a radioaktív anyaggal szennyezett bűnügyi helyszíneket?

Kulcsszavak: radioaktív, radiológiai bűnügyi helyszín, sugárzásveszély, radiológiai bizonyíték

Absztrakt

A radioaktív anyagok az utóbbi években a bűnöző és terrorista szervezetek kiemelt célpontjai lettek, mivel hatékony eszközként szolgálhatnak pánikkeltésre és súlyos gazdasági károk okozására különféle fegyverekben történő használat esetén (pl. radioaktív anyag szétszórására alkalmas robbanó szerkezetek). Ráadásul sok esetben használtak radioaktív anyagokat bűncselekmények elkövetésére is, mint például potenciális célszemélyek megmérgezése, vagy sugárzásnak kitétele. A legismertebb az úgynevezett ‘Litvinyenko ügy’, amely során egy orosz titkosszolgálati tisztet polóniummal mérgeztek meg 2006-ban. A nemzetközi eseteken túlmenően házkutatások során időnként Magyarországon is találnak radioaktív anyagokat. Az ilyen anyagok felfedezése is komoly probléma lehet megfelelő mérőkészülék híján. Ezek pontos felismerése, összegyűjtése és specifikus kivizsgálása speciális szakértelmet kíván. Ha a bűnügy helyszínén a vizsgálók nem fedezik fel időben a radioaktivitás jelenlétét (pl. mivel az megfelelő mérőeszköz hiányában nem fedezhető fel), az ott dolgozó személyek a későbbiek során súlyos egészségkárosodást szenvedhetnek, továbbá nagy területek és tárgyak is szennyeződhetnek a szétszóródó radioaktív anyag miatt. Ezen kívül súlyos gazdasági károk is keletkezhetnek. A jelen cikk egy olyan operatív eljárást ír le a radioaktív anyagokkal szennyezett bűnügyi helyszínek szakszerű kezeléséről, amelyet a Magyar Rendőrség, a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Bűnügyi Igazságügyi Szakértői Igazgatóság szakemberei, valamint a Központi Energiakutatás radiológusai fejlesztettek ki a Belső Biztonsági Alap által támogatott projekt keretében.

Hivatkozások

International Atomic Energy Agency (IAEA) – Interpol (2014): Radiological Crime Scene Management. Nuclear Security Series, Implementing Guide, NSS-22G, Vienna, 93.

International Atomic Energy Agency (IAEA) (2015): Nuclear Forensics in Support of Investigations. Nuclear Security Series, Implementing Guide, NSS-2G, Vienna, 62.

Owen, R. (2016): The Litvinenko Inquiry. Printed in the UK by the Williams Lea Group on behalf of the Controller of Her Majesty’s Stationary Office, UK, 328.

Megjelent
2020-11-06
Hogyan kell idézni
Kovács-Széles Éva, AlmásiI., Balaskó Ákos, BíróC., BodorK., CsömeC., KakujaI., KreitzZ., PappK., TóbiC., & VolaricsJ. (2020). Hogyan kezeljük a radioaktív anyaggal szennyezett bűnügyi helyszíneket?. Belügyi Szemle , 68(3. ksz.), 34-50. https://doi.org/10.38146/BSZ.SPEC.2020.3.3
Rovat
Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei