Az energiaellátás kritikus infrastruktúrájának védelme

  • Ferenc Molnár Óbuda University, Doctoral School on Safety and Security Sciences
Kulcsszavak: energia, fenntartható fejlődés, energiaellátás, biztonság, infrastruktúra

Absztrakt

A folyamatos gazdasági és társadalmi fejlődés az emberi történelem egyik meghatározó jellemzője.

Egyre nagyobb léptékű technológiai forradalmak követték egymást az ipari forradalom óta. E fejlődés eredményeként a fokozatosan bővülő eszközigény az energiaigény erőteljes növekedését eredményezi. Az emberiség kényelmét szolgálja az egyre szélesebb körű villamosítás, vagyis villamos alapú technológiával találkozhatunk mindennapi életünk egyre nagyobb részében. A kényelem biztosításán túlmenően az automatizálás és a digitális technológiák fejlődése javítják a gazdasági tevékenységek hatékonyságát, és segítik a fenntartható energiatermelést. A városi ember élete a teljes automatizálás felé halad. Egyre inkább teret nyernek az okos házak, az internet alapú munka és kereskedelem. Terjednek az öntanuló szoftverek, a gondolkodó számítógépek. Az önjáró járművek tesztelése folyamatban van. Az elektromossággal kapcsolatos folyamatos és megbízható hozzáférés nélkül a mai fejlett technológiák semmit sem érnek. Elektromosság nélkül leáll az élet. Mindezek felismerése alapján az energiarendszerek infrastruktúrái egyre inkább ki vannak téve külső támadásoknak. A technológiák megbízhatóságán túlmenően - amely döntő szerepet játszik az energiaellátásban - a környezet potenciális veszélyeivel szembeni hatékony lépések megtétele is fontos. A jelen cikk, az energiaellátó rendszerek leírásán túlmenően, azonosítja a potenciális külső fenyegetéseket és a rendelkezésre álló ellenszereket is.

Hivatkozások

Bonnyai T. (2014): Analysis of Critical Infrastructure Protection in the Light of Population Preparation. PhD Thesis

Gyenes Zs. (2017): National Disaster Risk Assessment. Ministry of Interior National Disaster Management Directorate. UNISDR, 5.

Sibalin, I. (2017): Energy Significant Systems and Regulation Relating to the Protection of Facilities Presentation. In: National Energy and Climate Plan of Hungary, 15-25.

Megjelent
2020-07-15
Hogyan kell idézni
MolnárF. (2020). Az energiaellátás kritikus infrastruktúrájának védelme. Belügyi Szemle , 68(1. ksz.), 63-78. https://doi.org/10.38146/BSZ.SPEC.2020.1.5
Rovat
Tanulmányok