A budapesti bulinegyed vizsgálata a magán- és közbiztonság szempontjából

Kulcsszavak: bulinegyed, zenés és táncos rendezvények biztosítása, magánbiztonság, komplementer rendészet

Absztrakt

Cél: A tanulmány célja a Budapest VII. kerület Belső-Erzsébetváros, a köznyelvben „bulinegyedként" ismert, népszerű és közismert szórakozónegyed kihívásokkal teli mindennapjainak magán- és közbiztonsági problémáinak bemutatása.
Módszertan: A szerzők, mint gyakorló rendészeti szakemberek a Gozsdu-udvar történetére, a katasztrófákkal kísért zenés-táncos rendezvények szervezési sajátosságaira fókuszálnak. Hazai és nemzetközi példákon keresztül világítanak rá a rendészeti szervek, a magánbiztonsági szolgáltatók, a polgárőrség és a közterület-felügyelet tevékenységének a biztonság megteremtéséhez hozzáadott értékének vizsgálata.
Megállapítások: Napjainkra a rendészet, mint állami monopólium paradigma túlhaladottá válásával a rendfenntartás szükségszerű pluralizálódásának, a magánbiztonság és a polgári rendfenntartás előtérbe kerülésének lehetünk tanúi, ami egyet jelent az állami rendészet monopóliumának megtörésével. Hazánk magánbiztonsági szektora a rendszerváltást követően indult fejlődésnek és mostanára már megkerülhetetlen jelentőségű szereplővé vált a közrend és a közbiztonság fenntartásában. Az egyik talán legszembetűnőbb példa, amelyben mindez tetten érhető, az a zenés-táncos rendezvények biztosításával kapcsolatos, egymást átfonó magán- és közbiztonsági tevékenység megvalósulása.
Érték: A rendészeti kutatóknak arra kell törekedniük, hogy a felmerülő problémákat minél több szinten és perspektívából, a kellő tudományos alapossággal vizsgálják. A módszertani megközelítést olyan érdeklődő attitűdre kell alapozni, amely intézményi és egyéni szinten egyaránt meg kívánja érteni a rendészet valóságának kereteit adó társadalmi jelenségeket. A tanulmány ehhez nyújt segítséget.

Hivatkozások

Balla, Z. (2017). A rendészet alapjai és egyes ágazatai [Fundamentals and branches of policing]. Dialóg Campus. https://doi.org/10.32577/mr.2020.3.1

Balla, Z. (2020). Ockham borotvája és a rendészet [Ockham’s razor and the policing]. Magyar Rendészet, 20(3), 15–26.

Christián, L. (2014). Két új ág a rendészettudomány fáján. In Gaál, Gy. & Hautzinger, Z. (Eds.), Rendészettudományi gondolatok: Írások a Magyar Rendészettudományi Társaság megalapításának egy évtizedes jubileuma alkalmából [Reflections on Law Enforcement: writings on the occasion of the one-decade anniversary of the founding of Hungarian Association of Police Science] (pp. 85–91). Magyar Rendészettudományi Társaság.

Finszter, G. (2009). Közbiztonság és közbátorság. In Németh, Zs. (Ed.), Írások Tauber István emlékére: (1949-2003) [In memory of István Tauber: (1949-2003)] (pp. 177–178). Eötvös Loránd Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, Magyar Kriminológiai Társaság, Rendőrtiszti Főiskola.

Finszter, G. (2012). A rendőrség joga [The law of the police]. Duna Mix Kft.

Gottlieb, G., Krözsel, K. & Prestel, B. (1998). A magyar rendőrség reformja. Eljárás, módszerek, eredmények [The transformation of the Hungarian police. Method, process, results]. FelixVerlag, Holzkirchen.

Kelemen, E. A. & Mitev, A. (2016). Holisztikus szolgálatásélmény – vendég-utazás és kölcsönös értékteremtés dimenziói az art- és romkocsmák példáján [The holistic service experience - dimensions of guest-travel and mutual value creation in art and ruin pubs]. Marketing és menedzsment, 50(3-4), 88–101.

Kerezsi, K. & Nagy, V. (2017). A rendészettudomány kritikai megközelítése. In Boda, J., Felkai, L. & Patyi, A. (Eds.), Ünnepi kötet a 70 éves Janza Frigyes tiszteletére [Jubilee volume in honour of Frigyes Janza, 70 years old] (pp. 273–282). Dialóg Campus.

Salgó, L. (1994). Az új típusú közbiztonság [The new model public security]. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó.

Szabó, A. (1980). Bűnözés-ember-társadalom [Crime-human-society]. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó.

Tóth, J. (1938). A rendészetfogalom a nemzeti szocialista államban [The notion of policing in the national socialistic state]. Szent István Nyomda.

Tóth, J. (2017). Közrendészeti magánbiztonság és magánrendészet közpénzből [Private security in public policing vs. community founded private police]. Belügyi Szemle, 65(5), 5–24. https://doi.org/10.38146/BSZ.2017.5.1

Megjelent
2023-04-28
Hogyan kell idézni
LippaiZ., RegényiK., CsatáriK., & NagyT. (2023). A budapesti bulinegyed vizsgálata a magán- és közbiztonság szempontjából. Belügyi Szemle , 71(2.ksz.), 29-46. https://doi.org/10.38146/BSZ.SPEC.2023.2.2
Rovat
Tanulmányok