Adalékok a pesti német nyelvű lapok, elsősorban a Pester Lloyd zenekritikusainak pályaképéhez a kiegyezés utáni időszakban

  • Hedvig Ujvári Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Absztrakt

Amikor Falk Miksa 1867 decemberében átvette a Pester Lloyd vezetését, nyomban három cikkben fejtette ki újságírói programját, illetve a lap politikai irányultságát. Mindenekelőtt a lap munkatársait szólította meg, akik nélkül nem lenne képes a rábízott feladatok elvégzésére. A lap körül tömörülő „tisztességes irodalmi erőkre“, valamint az élet számtalan területéről az újság körül felsorakozó kitűnő szakemberekre támaszkodhat, akikben nem csak a jóakarat, de a képesség is megvan ahhoz, hogy biztos szellemi-szakmai hátországot biztosítsanak számára, illetve a közös cél érdekében, ami „Magyarország szellemi és anyagi felemelkedését“ jelenti.

A Pester Lloyd már az 1854-es indulását követően is hangsúlyt fektetett a gazdasági és politikai hírek mellett a sokrétű kulturális tájékoztatásra, a hírek mellett elsősorban a tárcarovatában. Falk egyik fő törekvéseként határozta meg, hogy lapja számára a legjobb publicistákat szerezze meg. Ez sikerült is neki, így többek között Sturm Albert, Dux Adolf, Hevesi Lajos, Silberstein-Ötvös Adolf, Nordau Miksa, Hevesi Lajos, Vámbéry Ármin révén elsőrangú irodalmi és színikritikák vagy éppen útirajzok jelentek meg az újságban. Az irodalmi, színházi, képzőművészeti kritikák, tárcák, hírek mellett Budapest, illetve Bécs zenei életével, eseményeivel kapcsolatos írások is rendszeresen helyet kaptak a lapban elsősorban Schütz Miksa, Theodor Helm és Oskar Berggruen révén. Mellettük meg kell még említeni Gotthard Wöhler nevét is, aki az 1867 és 1876 között fennálló Ungarischer Lloyd zenei referense volt. A zenei szakírók pályaképének rekonstrukciójához elsősorban a hazai sajtóból kinyerhető információkra lehet támaszkodni.

Megjelent
2023-11-23
Rovat
Tanulmányok