Láthatatlan tűzvédelem - Érces, Gergő; Vass, Gyula; Varga, Ferenc (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Napjaink tűzvédelmének komplex rendszere kézzel fogható, látható és láthatatlan rendszerelemekből épül fel. Egyértelműen azonosítható és értelmezhető a tűzoltói beavatkozás és a tűzvizsgálat metodikája, ugyanakkor a tűzmegelőzési szakterület módszerei sok esetben absztrakt megoldásokat alkalmaznak, amelyek egy jövőbeni prognosztizált tűzvédelmi szituációt kell, hogy kezeljenek az elvárt biztonsági szintnek megfelelő mértékben. A szerzők a kutatásukban azt vizsgálták, hogy a tűzmegelőzés láthatatlan dimenzió: kockázatok értékelése, adatok előállítása, a jövőbeni, feltételezett folyamatok alakulása, stb. milyen hatást gyakorolnak egy-egy épület tűzvédelmi helyzetének kialakítására. A kutatók rávilágítanak arra, hogy a megelőzés absztrakt, sok esetben láthatatlan folyamata hogyan láttatható és validált módon hogyan értékelhető abból a célból, hogy az az elvárt biztonsági szintnek megfeleltethető legyen.