A tűz kiindulási paramétereinek vizsgálata tűzterjedési szimulációhoz - Hajdu, Flóra; László, Gabriella; Kerekes, Zsuzsanna; Csapaiová, Nikoleta; Kuti, Rajmund (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Az építőanyagok, építési eljárások és technológiák folyamatos fejlődése miatt az épületekben keletkezett tüzek vizsgálata, a tűzterjedés és a hőterhelés épületszerkezetekre gyakorolt negatív hatásainak vizsgálata aktuális kérdések napjainkban. A korszerű kivitelezés és modern tűzvédelmi berendezések alkalmazása ellenére is naponta keletkeznek épületekben tüzek. A tűzek egy része lakóépületek helyiségeiben keletkezik, ezért fontosnak tartjuk írásunkban egységtűz segítségével vizsgálni egy átlagos helyiségben keletkezett tűz terjedését, valamint az épületszerkezetekre gyakorolt hatásait. Kutatásunk során először az egységtűz modelljét készítettük el, azután az adatok felhasználásával számítógépes szimulációt végeztünk, melyet részletesen bemutatunk. Tapasztalatainkkal a tűzvédelmi tervezők munkáját kívánjuk segíteni és a tüzek megelőzését elősegíteni.