A szélsőséges időjárás következményei a tűzoltói munka során - Erdélyi, Péter Gábor (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Hazánk éghajlata fokozatosan változik a klímaváltozás következtében melynek negatív hatásait az év szinte minden évszakában tapasztalhatjuk. Felmérések, kutatások bizonyítják, hogy a szélsőséges időjárás okozta anyagi károk száma emelkedő tendenciát mutat, sokszor az emberi életet is veszélyeztetve. A növekvő károk felszámolásához szükséges, hogy a tűzoltóság a munkáját mindig a legprecízebben, leghatékonyabban, a szükséges megfelelő gépekkel, eszközökkel végezzék. Az urbanizációs és technológiai fejlődéssel, valamint a szélsőséges időjárások okozta károk növekedésével szükség van a műszaki mentések tematikájával, oktatásával, beavatkozások vizsgálatával fejlesztésével foglalkozni. Kiemelt célként kell tekinteni, hogy a lakosság a tűzoltóság részéről a leghamarabb kapja meg a segítséget úgy, hogy az szakmailag kifogástalan legyen, hiszen egy olyan szervezet vagyunk, amely még napjainkban is a legelismertebb szakmák közé tartozik. Fontosnak tartom, hogy a katasztrófavédelem a mai kor elvárásának a megváltozott körülményekhez igazodva megfelelően fejlessze technikai eszközeit, oktatási, tájékoztatási anyagait.