A beavatkozói tűzoltói állomány kompetencia alapú fizikai állapotfelmérése - Kanyó, Ferenc; Vásárhelyi-Nagy, Ildikó (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
A tűzoltói hivatás a világ minden társadalmában a legelismertebb tevékenység, amelyben a pszichikai, fizikai tulajdonságok kiemelkedő szintje és együttes megléte teszi alkalmassá az egyént a tűzoltói munkára. A tűzoltók fizikai állapotának, kondícionális képességeinek vizsgálata, felmérése, valamit az eredmények értékelése alapján a képességfejlesztő módszerek kidolgozása, végrehajtása több mint húsz éve jelen van a magyar gyakorlatban. A tűzoltók kondícionális képességének mérésének célja, hogy meghatározzuk az egyén munkavégző képességét.